IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развие търговският спор между САЩ и Китай?

Има нова реалност, която ще включва дълго продължаваща търговска война с Китай, смята икономистът Евгений Кънев

23:18 | 24.08.18 г. 3
Как ще се развие търговският спор между САЩ и Китай?

Ще се задълбочи ли кризата между САЩ и Китай, след като двете страни не успяха да постигнат пробив в преговорите от последните два дни във Вашингтон? След като през май бе обявена първата мярка от санкции и самият президент на Китай бе в САЩ, последва ръкостискане и едва ли не отмяна на тези санкции, но те влязоха в сила само седмица по-късно въпреки срещите. Това припомни Евгений Кънев, икономист, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Тоест не можем да твърдим, че е възможен въобще пробив, защото излиза, че санкциите са част от стила на управление на Тръмп. Когато той нарочи някого за виновник за бедите и проблемите в икономиката на САЩ, а след това сключи споразумение, но проблемът не се решава, той няма с какво да се извини“.

Икономистът каза, че повечето наблюдатели смятат, че има нова реалност, която ще включва дълго продължаваща търговска война с Китай. Още повече, че от друга страна се готви или поне е обявен пробив в отношенията с Мексико по предефинирането на НАФТА.

„Няма как той да каже, че е подписал договор с Мексиско по тези причини, после с Китай по други. Този инструментариум е част от неговия стил и ще има доста тежки последствия за американската икономика“.

Кънев каза още, че една от основната причина, която се изтъква за наличието на такава война с Китай е, че Китай трябва да се накаже не само заради търговския дефицит, а и защото краде технологии. Но това няма как да се реши с договор. По думите му, ако Доналд Тръмп се договори веднага с Китай, това ще означава, че не е спазил своето обещание - да ги накаже за практиките им, тъй като няма как да бъде постигнат автоматичен ефект без отстъпки от двете страни, за което призовават Китай.

„Ако има нещо, което може да се извади като принцип при Тръмп, е неговото поведение. Има нещо много важно - той ненавижда многостранните договорености, договори, които Америка трябва да спазва. Припомням, че откакто той е президент, оттегли Америка от Парижкото споразумение за климата, от Тихоокеанското споразумение за търговия и инвестиции, замрази преговорите с Европа, ядрената сделка с Иран, преревизира НАФТА. Той се чувства ограничен да преговаря и да налага инструментите, с които разполагат САЩ. Другият му принцип е да отменя всичко, прието от Обама“.

Кънев сподели още, че ограничението на действия на Тръмп ще се случи, когато американската икономика тръгне рязко надолу или борсите започнат да се сриват. Според него това ще бъде голям проблем за президента Тръмп, защото единственият му актив, с който в момента се представя пред своята избирателна база и външният свят е, че благодарение на него Америка преживява някакво икономическо чудо.

По повод предстоящите избори икономистът каза, че вече има някой гласове, които характеризират идващите избори като „За или Против импийчмънт на Тръмп“. „Няма начин той да не усеща това нещо и да се опитва да произвежда новини, които да са позитив за републиканците“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Ще има здрава и продължителна битка за световният кокал.След години щесе види резултата и ще броим труповете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
kurta007
преди 5 години
Абсолютно всички ще загубят и Америка най-много.Ще има световна рецесия ,после ще има РЕЗЕТ на дълговия балон и света такъв какъвто го познаваме.Възможно е да има и войни....Той дедото където се напикава за това е сложен там ,за резета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 22
korn
преди 5 години
САЩ ще спечелят,то е ясно.САЩ е развита държава,Китай развиваща се.По принцип и не трябва да са в една категория,но Тръмп е решил да нашамароса всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още