IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнен ад ли ни очаква занапред?

Германия и големи части от Европа са изправени пред проблеми, които трудно могат да се решат, пише DW

16:01 | 25.08.18 г. 2
<p>
	Пожарникари пътуват по задимена магистрала край гръцкото селище Кинета, близо до Атина, 23 август 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пожарникари пътуват по задимена магистрала край гръцкото селище Кинета, близо до Атина, 23 август 2018 г. Снимка: Ройтерс

Изпепелени горски площи, евакуирани селища, затворена магистрала. Големият пожар край Берлин увеличи тревогата, че опасността от пожари драматично се засилва. Не само в Германия. И не само в Европа, пише Ралф Бозен за Deutsche Welle.

В околностите на Берлин бе обявено извънредно положение. Стотици хора от околните села бяха евакуирани. В нощта срещу петък изгоряха 400 хектара гори. Димът от пожара достигна и до столицата. Властите призоваха гражданите да затворят всички прозорци, за да бъдат предотвратени отравяния. В гасенето на големия пожар се включиха и хеликоптери. 

Гасенето на пожара бе възпрепятствано, тъй като в земята на засегнатия регион има невзривени боеприпаси. Те са още от Втората Световна война. Освен това в същия регион още от 19-и век е имало много военни полигони. Около Берлин са разположени и много военни бази и летища, в които са складирани боеприпаси. Според изчисленията на вътрешното министерство, на площ от 5000 квадратни километра все още има неизбухнали боеприпаси.

Огнена стихия като в Гърция

Изглежда, че този проблем може да бъде овладян. Въпреки това Германия и големи части от Европа са изправени пред редица проблеми, които трудно могат да се решат.

Дали това е цената за големите горещини и суши през това лято? Дали пожарите са логична последица от климатичните промени и затоплянето на Земята? Дали Германия няма да пострада в бъдеще от огнен ад, подобен на този в Гърция? Дали пожарната команда е достатъчно добре оборудвана и подготвена за подобни крайно унищожителни пожари? И най-накрая: какви изводи ще си направят политиците?

Досега се казваше, че подобни излизащи извън контрол големи пожари като в Гърция са малко вероятни в Швеция и в Германия.

Председателят на сдружението на германската пожарна команда Хартмут Цибс посочва, че германските лесничеи имат съвсем друг подход при залесяването на горите: "Още преди залесяването са предвидени протовопожарни просеки. Затова лесничеите не са принудени да контролират толкова големи горски площи", казва той в разговор с DW.

Други експерти не оспорват тези аргументи, но предупреждават за опасностите от климатичните промени, които ще ни принудят да преосмислим поведението си и да вземем обхватни мерки.

"Покрай климатичната промяна ще трябва по-често да се занимаваме с екстремни промени на времето, отколкото преди. Също и с екстремни пожари", казва експертът Александър Хелд, мениджър в Европейския изследователски институт. Геерт Ян ван Олденбург от Кралския метеорологичен институт на Холандия споделя опасенията на Александър Хелд. "Климатичната промяна удвои вероятността от появата на горещи вълни", казва той.

Как реагират германските политици на рисковете от горски пожари? Както се очакваше, Зелените настояват за повече инвестиции в превенцията и специално оборудване за пожарникарите. Говорителят за горската политика на зелените Харалд Ебнер заяви, че за евентуални големи горски пожари Германия има нужда от достатъчно специалисти и от оборудване с противопожарни самолети.

Опасност за Южна Европа и Южна Азия

Експертът по пожарите Георг Голдамер твърди, че Южна Европа е застрашена от големи пожари по други причини. По-рано овцете и козите изяждаха тревите и храстите, казва той. Там, където местността е оголена, рискът от опустошителен пожар е много по-малък. През последните десетилетия обаче животновъдството западна. Вместо това във вилните зони бяха засадени дървета, които са като прахан за пожарите.

"По-рано нямаше толкова опустошителни пожари", казва Голдамер. Той е разтревожен от ситуацията в Сибир. В Евразия се намира най-голямата свързана горска площ в света. Климатичните промени и тук оказват своето влияние.
"Всяка година в Русия изгаря площ, голяма колкото цялата горска площ на Германия", казва експертът. Пожарите предизвикват отделянето на въглероден двуокис в атмосферата, който от своя страна дава тласък на парниковия ефект", казва Голдамер.

Експертите обаче са единодушни по един въпрос. Няма съмнение, че повечето големи огнени катастрофи са предизвикани от хората - чрез палежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Но содомията е жива и до днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Содом и Гомор загиват в огъня .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още