IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни стартира търгът за участъка на „Струма“ през Кресненското дефиле

Крайният срок за завършването на автомагистралата е 2023 година

20:15 | 25.08.18 г. 2
<p>
	Ремонт по магистрала &quot;Тракия&quot;, юни 2018 г. <em>Снимка: АПИ</em></p>

Ремонт по магистрала "Тракия", юни 2018 г. Снимка: АПИ

През следващата седмица ще стартира обществената поръчка за изграждането на лот 3.2 на магистрала „Струма“ през  Кресненското дефиле за над 800 млн. лв., заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Крайният срок за завършването на автомагистралата е 2023 година, съобщи инж. Глосов.

2024 г. е срокът за доизграждане на магистрала "Хемус". Инж. Глосов припомни, че преди седмица стартира строителството  на участъка Белокопитово – Буховци в посока София, който в рамките на година и половина ще бъде завършен, информира пресцентърът на АПИ.

Очаква се следващия летен сезон да е готова и отсечката  от Ябланица до Боаза. Работата на нея  започна в  края на март и досега са изпълнени над 35-38% от строителните дейности.

Когато бъде готова "Хемус" от София до Варна, при спазване на правилата за движение,  ще  се стига за 4- 5 часа, като с това ще се спестят  поне 2 часа на пътуващите, каза инж. Глосов. 

Относно състоянието на мостовите съоръжения по автомагистралите "Хемус" и "Тракия" инж. Глосов подчерта, че пътната агенция от няколко години работи по обновяването на  съоръженията и всички виадукти по автомагистралите и първокласни и второкласни пътища са обследвани.

Направеният   анализ показва, че  17 виадукта се нуждаят от  възстановителни дейности. В момента на „Хемус“ се ремонтират виадуктите "Потоп“ при 19-ти км, „Коренишки дол“, както и съоръжението  при 33-ти км - преди тунел „Витиня“.

На магистрала „Тракия“ се работи на два съоръжения - при км 37, което беше компрометирано след преливането на общински язовир при Ихтиман,  и при км 20-ти.

Председателят на АПИ съобщи, че на „Хемус“  предстои да се ремонтират още съоръжението при 37-ми км и виадуктът „Разлив“ при  51-ви км. Отделно вече се работи и на неремонтираната тръба за София на тунел „Витиня“. 
Той посочи още, че 8 -10 години е срокът, в който е нужно да се извършват периодични ремонтни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Стават нещата ама бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
Много бавно се случват нещата, 1.5 години за 16 километра и то ако не излезе някакъв бюрократичен проблем който да забави с още толкова, хората по времето на които е било планувано да се завърши тая магистрала скоро ще умрат а тя още е до половината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още