IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция трябва да получи обратно лихвите по дълговете си

Германският финансов министър Олаф Шолц увери, че никой не иска да се възползва от гръцката криза

20:27 | 25.08.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лихвите, получени от 2010 година по гръцки облигации, купени за облекчаване на дълговото бреме на страната, най-вече от Германия, ще бъдат върнати на Гърция, уверява германският министър на финансите Олаф Шолц в интервю за в. "Та неа", цитирано от Франс прес. По думите му, "никой не иска да се възползва от гръцката криза". 

На въпрос на изданието дали Берлин не е сред възползвалите се от гръцката дългова криза, тъй като от 2010 година Bundesbank е получила от лихви 2,9 милиарда евро по гръцки облигации, министърът отговори, че "изглежда има недоразумение по този въпрос", информира БТА.

Печалбите на Бундесбанк, която е сред големите купувачи на гръцки облигации, заедно с други централни банки в рамките на програмата за изкупуване на гръцки дълг от 2010 до 2011 година, бяха потвърдени в германски парламентарен доклад, от който АФП получи копие през юни.

"Никой не иска да се възползва от гръцката криза. В действителност целта е всички печалби на централните банки редовно да се връщат на гръцката държава", изтъква Шолц в интервюто, публикувано днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
По-важният детайл, който е пропуснат е - как точно ще се връщат?Защото ако се отпускат автоматично като нови заеми с нови, обаче по-ниски лихви..... егати и връщането :))))Защото Гърция продължава да има крещяща нужда от нови заеми почти всяко четиримесечие в годината.Удължаване на зависимостта с още 100-150 години ли е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Може ли да върнат на България също лихвите по държавните ни заеми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
Когато държавен орган притежава дълг, той съвсем спокойно може да бъде направен безлихвен, т. е. лихвите да бъдат обявени за "възползване" и върнати обратно, но когато едно частно физическо или юридическо лице /повечето от които разполагат с десетки милиарди/ притежава десетилетия наред до 2010 г. гръцки и всякакъв друг държавен дълг "възползване" няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
те затуй са европедерунгели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Че от кога лихвите , на всичко отгоре сведени нереално ниско са "възползване" ? А Гръцкия дълг не е ли в голяма степен лихви ? Или това са други лихви . Ами евро***** да се уточнят кое е нормалното състояние .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още