IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският комисар по миграцията разкритикува реакцията на Италия спрямо ЕС

Според Димитрис Аврамопулос не приема заплахите, които отправя Италия

17:32 | 26.08.18 г. 3
<p>
	Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос смята, че нападките на Италия срещу Европейския съюз, обвинен в липса на солидарност в управлението на миграционния въпрос, са равносилни на това "да се простреляш в крака", предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Мисля, че политиците от вашата страна трябва да разберат, че вие не сте сами в този момент, че Европа се опитва да ви помогне. Напротив, който напада ЕС, се прострелва в крака", каза Аврамопулос в интервю за италианския в. "Република".

Две от водещите фигури в италианското правителство - вицепремиерите Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига, и Луиджи Ди Майо, лидер на Движение Пет звезди, заплашват от няколко дни ЕС с наказателни мерки, по-специално относно италианското участие в общия европейски бюджет, заради случая с кораба с мигранти Дичоти.

Около 150 мигранти, които дни наред бяха блокирани на кораба на италианската брегова охрана в пристанището Катания на остров Сицилия, тази нощ дебаркираха на италианска територия в резултат на споразумение между Италианската църква, Албания и Ирландия за тяхното разпределение. Преди това нито една европейска страна не приемаше да подслони част от мигрантите от Дичоти.

"Европейската комисия ясно каза "не" на заплахите, те са неприемливи. Всички правителства са длъжни да спазват задълженията, които произтичат от членството в ЕС", каза Аврамопулос днес в интервюто.

"Ние не можем да напредваме с решения, взети специално за всеки един кораб. Миграционният феномен няма да спре бързо, следователно ние трябва да го управляваме всички заедно като единно европейско семейство", допълни европейският комисар.

Той приветства дебаркирането на мигрантите от Дичоти и припомни още веднъж, че ЕС има нужда от структурни мерки, за да управлява въпросите, свързани с имиграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Какво друго да каже еврокомисаря, той изпълнява нечия политика, за да е такъв. И цялата ЕК са невероятно неуки, непредвидливи, неангажирани с държавите и хората в ЕС. Упорита вървят към погубването на ЕС и Европа и всеки, който каже нещо различно, е заклеймяван от тях, ЕЙ ТАКА. Това те наричат демокрация. Как попаднахме пък на такива безотговорни и невежи управници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още