IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Пазарите може би сигнализират риск от рецесия

Според централните банкери кривата на доходността се стеснява през последните няколко месеца

22:08 | 27.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стесняващата се разлика между краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа (ДЦК) може да сигнализира нарастващ риск от рецесия в САЩ, сочат централните банкери от Федералния резерв за Сан Франциско в изследване, публикувано в понеделник.

Проучването разчита на задълбочен анализ за разликата между доходността по тримесечните и 10-годишните американски държавни ценни книжа – разлика, която подобно на други показатели за отношението на краткосрочните към дългосрочните облигации, се стеснява през последните месеци, коментира Ройтерс.

Няколко представители на Фед заявиха, че изравняващата се крива на доходността е причина да се спре увеличението на лихвите, тъй като исторически погледнато, всеки път, когато тя се изкривява навътре – т.е. краткосрочните лихви са над дългосрочните, следва рецесия.

Проучването подкрепя именно тази позиция.

С оглед на доказателствата за силата да предсказва рецесии последните движения на кривата на доходността предполагат, че рискът от рецесия може да нараства“, пишат анализаторите на Фед за Сан Франциско.

Въпреки това, отбелязват те, „изравняващата се крива не сигнализира предстояща незабавно рецесия“, тъй като доходността по дългосрочните облигации, макар и да спада, остава над тази по краткосрочните.

Доходността по 10-годишните ДЦК в понеделник е с около три четвърти процентен пункт по-висока от тази по тримесечните.

Това е „удобно“ разстояние от реално изкривяване навътре, което е истинският сигнал за рецесия, пишат те.

Очаква се Фед да продължи с вдигането на лихвените проценти поне още няколко тримесечия, макар че пазарите прогнозират, че ще има само едно повишение следващата година, докато централните банкери сигнализираха за три.

Други анализатори от и извън Фед се позовават на натрупването на ДЦК във Фед и други централни банки от глобалната финансова криза насам като една от причините за съмнение в сигнализиращата сила на обърната навътре крива на доходността. Причината е, че притежаването на голям брой ДЦК може да понижава доходността по дългосрочните облигации.

По подобен начин предпочитанията на инвеститорите към американския дълг, разглеждан като нискорисков, може също да понижава доходността по дългосрочните ДЦК и изкривява кривата, което я прави по-слаб индикатор за предстояща рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
мозък, още си чакам едни койни от тебе.А ся ми кажи лихвата ли определя риска или обратно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Да, по определение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 5 години
Фед, Китай, Япония, Белгия :) Щотото са най ниско рисковото вложение на пари :) Други въпроси :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Кой и защо купува? Кой продава е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още