IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли Мъск да бъде отстранен от Tesla?

Според бивш директор на Toyota решението на проблемите на компанията е друго

09:54 | 28.08.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск не трябва да се оттегля, но бордът на директорите наистина трябва да обмисли регулацията на потреблението на Twitter от страна на Мъск и назначаването на втори човек, който да помага за управлението, коментира пред CNBC Джим Прес, бивш главен изпълнителен директор на Toyota Motors Sales U.S.A.

"Twitter помага за незабавната комуникация, така че има някакви предимства, но трябва да бъде дисциплинирано“, коментира Прес, който е бил и заместник-главен изпълнителен директор на Chrysler.

Само седмица след туита от 7 август, в който Мъск заяви, че обмисля да направи Tesla отново частна компания при цена от 420 долара на акция, а „финансирането е сигурно“, изпълнителният директор се отказа от идеята. В публикация в петък Мъск обясни, че е „очевидно, че повечето от сегашните акционери на Tesla вярват, че ще бъдем по-добре като публична компания“.

Но това може да не е достатъчно да разубеди Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, която според статия на New York Times от 15 август, разследва, за да установи дали Мъск е нарушил законите, като е заявил, че има необходимото финансиране, за да направи компанията частна.

Нещо повече, самият Мъск е критикуван за променливото си поведение, както онлайн, така и извън мрежата. В интервю за New York Times той призна, че е имал „мъчителна“ година, в рамките на която е ръководил Tesla, особено когато се е налагало да се изпълняват наложените цели за производството на Model 3.

„Twitter стана толкова директна в публичната комуникация“, коментира Прес. „А в една добра компания с управление, има координация, работиш чрез комуникационна стратегия вътре в организацията. За мен изглежда сякаш активността на Tesla в Twitter трябва да премине през по-формален канал, така че да бъде част точно от това, което компанията казва“, допълва той.

Гейб Хофман, основател на активисткия хедж фонд Accipiter Capital Management, смята, че туитът на Мъск за това как компанията трябва да стане отново частна, е бил повече от грешка в корпоративната комуникация.

"По мое мнение това беше нечуван и най-очевиден пример за нарушаване на правилата, който съм виждал от главен изпълнителен директор в рамките на 18-те си години като хедж фонд мениджър“, коментира Хофман пред CNBC. „Вярвам, че съвсем скоро, в следващите няколко месеца, Илон Мъск ще бъде премахнат от поста главен изпълнителен директор на Tesla”, допълни той.

Уилям Г. Питърсън, бизнесмен и професор в Columbia University Graduate School of Business, смята, че поведението се дължи на факта, че Мъск е претоварен и емоционално изтощен. Според Питърсън в подобна ситуация главният изпълнителен директор не трябва просто да си тръгне. Той трябва да преосмисли начина, по който се управлява компанията.

Книжата на Tesla отписаха 1,10% от стойността си и завършиха търговията в САЩ вчера на цена от 319,27 долара. От началото на годината цената на акциите на компанията се е понижила с 8,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Quandt
преди 5 години
Тесла все още е Мъск. Определено има харизма, креативност и успява да се размине с реалността в продължение на години. Извади много аса от ръкава си - резервации за модел 3, наратива за камиона(който хич не се знае кога ще се сбъдне), дори успя да извлече позитиви с историята за спането във фабриката покрай уникалния провал с производството на модел 3. Но в същото време компанията финансово продължава да пропада - рекордни загуби, доста дискусионни елементи из отчетите, поетапно отпадане на субсидиите за електромобили на най-важния й пазар. Все събития, които изискват адекватна реакция и обективен, задвижен от цел за ефективност зрял финансов мениджмънт. Това не е нещо, което изглежда по силите на Мъск. За мен лично е интересно какъв ще бъде резултата за Q3 и ако не е cash flow + and profitable как ще го приемат пазарите и инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Ей. Даже и в цирка сменят репертоара... А ти като нямаш акции на тесла.що пишеш под статиите... Щото си *** вложител ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Грешка.но без реален негативен ефект... Така че е се тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 5 години
А, не съм отричал никога, че става за спекулки - ама то и Химко и Кремиковци ставаха за... докато цената им не стана 0.Сакаманов - АЗ нямам финансови взаимоотношения с - защото няма да дам 380 зеленички за акция, дето не струва и 3.80 !!! Въпросът е защо ВИЕ, дето превъзнасяте тоя мошшшшеник и циркаджийската му компания - нямате финансови взаимоотношения с нея - под формата на по-голям или по-малък брой акцийки?Аз като се кефя - и то ного - на някоя компания - пазарувам си я - вие защо не правите това? Защото - както ви казах - сте кибици и мишкуняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
От гледна точка на борсовите играчи, той е идеален. Вижте каква е графиката на цената на акциите на Тесла последните две години. Нагоре, надолу, нагоре, надолу!Има място за всички да изкарват пари и за биковете и за мечките.За вечно мрънкащите - гледайте си интереса!Мъск работи за интереса на всички дето не са собственици на петролни кладенци и собственици на автомобилни дизелови корпорации!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
На всички е ясно, дори на самият Мъск, че tweet-а за премахването на Тесла от борсата беше грешка! Такива неще не се съобщават така. Изобщо Мъск взе да влиза в час, че трябва много много да не говори с медии и да пише по социалните мрежи, защото като хората възприемат всяка дума за обещание и после го държат отговорен за всеки пропуснат срок!А и Тесла няма да намерят друг изпълнителен директор, който да спи по фабриката и да работи по 17 часа на ден! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Отговарям със същия риторичен въпрос... кво се случи навремето когато епъл отстраниха Джобс, по желание на едни други пишман инвеститорчета, като нашите вложители изказали се по надолу. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Досега не съм чул някой акционер на Тесла да се е оплакал, обаче тук неколцина интелигента, които нямат абсолютно никакви финансови взаимоотношения с компанията (поне така твърдят), всеки път когато видят името на Мъск опищяват махалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
0pk
преди 5 години
Ей, сус бре! Долу ръцете от този симпатяга! И как така ще ограничавате свободата на словото, правата на човека и всичко останало? Вие нямате ли си НПО-та да ви ги обяснят тия неща? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още