IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, IBM и Google не се интересуват дали имате университетско образование

Технологичните гиганти не оценяват кандидатите си предимно по дипломите

08:47 | 03.09.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наскоро уебсайтът за интервюта за работа Glassdoor направи списък от 15 различни компании, които не изискват кандидатите им за работа да имат завършен колеж. Във въпросния списък влизат високотехнологични компании, които плащат добре, като Apple, Google и IBM, в допълнение към насочените към услугите Costco, Starbucks и Chipotle, пише Quartz.

Пропускането на четиригодишното университетко образование като квалификация може да изглежда като драматичен отказ от правилата за наемане на хора. Но в някои отношения е по-изненадващо, че толкова много компании все още настояват първо за завършено образование, смята изданието.

“Академичните квалификации продължават да бъдат вземани предвид и наистина остават важен фактор при оценката на кандидатите като цяло, но повече няма да бъдат бариера за влизане“, коментира Маги Стилуел, управляващ партньор в Ernst and Young, отговарящ за талантите.

С други думи: компаниите ще наемат кандидатите, чийто опит и умения им пасват най-добре. Много от тези успешни кандидати ще имат университетско образование. Друга част няма да имат.

Преди няколко години Google призна, че дипломите и резултатите от тестовете са безполезни за преценяването на бъдещото представяне на работа.

В IBM около 15% от новоназначените в САЩ служители нямат завършен колеж, заяви главният изпълнителен директор Джини Ромети, според която професионалните курсове и опитът на терен предлагат по-добро обучение за много позиции в технологичния сектор от четиригодишното образование.

Това не значи, че колежите са безполезни. За мнозина университетът е мястото, където придобиват ключови умения. Но автоматичното изключване на хора, които учат същите неща но по друг начин, явно не действа.

Още технологични новини вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 5 години
"но аз карам втори бакалавър и хората преподават стари неща, които са безсмислени или не се ползват вече" ....Така беше и по мое време, но още тогава забелязъх разликата между моите съученици които учеха в университета (макар и незавършили в последствие) и тези които така и не си направиха труда да влезнат... някак си вторите останаха перманентни тъ.пегьози ... самия допир до университета променя много човека ! Няма безсмислено учене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Не знам кога за последно си бил в уни, но аз карам втори бакалавър и хората преподават стари неща, които са безсмислени или не се ползват вече, в момента имам микропроцесорна техника, вместо да говори за нови неща или базата, той ни преподава буквално историята на "Интел", аз ако се интересувам от нея, кога какво са пуснали, винаги мога да го прочета в Уикипедия, въпреки че моята специалност е хардуерна и софтуерна (едновременно), един път не показаха, как да си сглобиш комп, а съм сигурен, че доста от колегите не знаят как става, не познават частите, като ги видят, въпреки че не се изискват особени познания. Според мен за доста професии не ти трябва висше образование - счетоводител, програмист, готвач, "мениджър" и куп други. Всичко за тези професии може да го научиш вкъщи (или на по-интензивни курсове), ако имаш повече желание. И все пак, ако искаш да си хирург, трябва да минеш през университет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 5 години
няма форма на образование която е загуба на време и пари. Да не говорим че образованието трябва да е безплатно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Висшето образование има смисъл когато професията изисква задълбочени и специфични познания в определени науки: физика, химия, биология, математика, медицина. В останалите случаи е 90% загуба на време и пари. Много от учебните заведения под маската на колежи всъщност са станали развъдници на крайно леви екстремисти, където нито един отговорен родител не би следвало да изпраща децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още