IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори все повече заобикалят България

Само за едно десетилетие преките чуждестранни инвестиции в страната са спаднали 14 пъти като процент от БВП, става ясно от анализ на БСК

14:11 | 28.08.18 г. 22
<p>
	Радосвет Радев (вляво) и Камен Колев (вдясно). <em>Снимка: БСК</em></p>

Радосвет Радев (вляво) и Камен Колев (вдясно). Снимка: БСК

Май само управляващите не искат да признаят – чуждестранните инвестиции продължават все така трайно да заобикалят България. Тенденцията се вижда съвсем ясно, но години наред нито една политическа сила, която е на власт не желае да изрече публично и официално този факт.

Дори от Българската агенция за инвестиции, които пряко комуникират с желаещите да разкриват тук чужди фирми често се оправдават с това, че данните на Българска народна банка (БНБ) не са съвсем изчерпателни и обикновено се ревизират в посока нагоре. Факт е, ревизират се, но въпреки това обемът на чуждестранните капиталовложения у нас остава далеч от желаното, а потенциалните инвеститори сякаш все по-трудно се „лъжат“ да дойдат тук. Данните се неглижират и от Министерство на финансите, които всяка година в доклада за държавния бюджет (в частта за състоянието на българската икономика) добавят едно-две изречения по въпроса. И толкова.

Но да представим някои цифри. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен -около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв., но това е предимно благодарение на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач. Това каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев на пресконференция днес, по време на която бяха представени резултатите от анализ на чуждестранните инвестиции в България в периода 2007-2017 г. Анализът е разработен от експертен екип на БСК, с ръководител Камен Колев – зам.-председател на камарата.

bsk1 bsk1

Данните показват, че само за десет години преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. те падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП - от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. „Вече дори средствата от емигрантите са повече от чуждите инвестиции“, каза Радосвет Радев. И е съвсем прав.

Investor.bg редовно публикува данни на БНБ, според които тази тенденция е факт от поне една петилетка. За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, са пратили на близките си в България над 1,15 млрд. евро. Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро. За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро.

Според бизнеса атрактивната данъчна среда у нас не е достатъчен стимул за чужди капиталовложения. „До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат“, каза още Радосвет Радев.

Нещо повече, за периода 2007-2017 г. всички страни на Балканите са влошили показателите си и привлекателността си за чуждестранни инвестиции, което е резултат от световната финансова криза и международната конюнктура, но спадът в България е най-осезаем, коментираха от БСК. Докато в Турция, Румъния и Хърватия намаляването на обема инвестиции е наполовина спрямо обемите от 2007 г., то в нашата страна спадът на инвестициите е 12 пъти спрямо 2007 г. Страната ни е на последно място от изследваните съседни страни по обем инвестиции и след Сърбия и Хърватия по интензитет на инвестициите.

bsk3 bsk3

„Страната не използва в достатъчна степен външен инвестиционен ресурс за ускоряване на растежа в икономиката в сравнение с другите страни в региона. Показателен е примерът с Гърция, която изпитваше финансови и икономически затруднения в разглеждания период, бе подложена на специфични мерки на ограничения, но инвестициите в нея нарастват над три пъти от 0,6% от БВП през 2007 г. на 2% от БВП през 2017 г. Сръбската икономика, сравнима по размер с българската, привлича почти двукратно по-голям обем външни инвестиции“, пише в анализа.

Камен Колев припомни, че оптималното ниво на преките чуждестранни инвестиции за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП. Според зам.-председателя на БСК най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги. Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства, категоричен е Колев.

Добрата инфраструктура също е от съществено значение за всеки един потенциален инвеститор, коментираха още от БСК. Ще припомним, че лоши примери в този контекст, за съжаление, не липсват. Само преди няколко месеца германският холдинг Multivac Group, специализиран в производството на вакуумни опаковки, етикетиращи машини, системи за контрол и инспекция, както и роботизирани опаковъчни линии, откри нов завод в Индустриална зона Божурище. По време на церемонията от висшия мениджмънт на дружеството се оплакаха пред медиите, че в обекта има често прекъсване на тока, а откриването на завода се е забавило с близо 8 месеца заради инфраструктурни проблеми с газифицирането и захранването с електроенергия.

bsk4 bsk4

Според анализа на БСК водещ инвеститор в България през 2017 година е Холандия (885 млн. евро), следвана от Германия и Швейцария – с около 130 млн. евро всяка. С добри позиции са и съседните ни страни – Турция и Гърция – с по около 80 млн. евро всяка. Нестабилната икономическа ситуация в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до допълнително нарастване на турските инвестиции у нас.

Значителен е делът на отрицателните инвестиционни потоци от Чехия (-301 млн. евро), Австрия (-142 млн. евро) и Норвегия (-70 млн. евро) през 2017 г.

За първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. спадът на инвестициите се задълбочава 2 пъти (от 487,2 млн. евро на 246,2 млн. евро), посочват още от камарата.

Сривът се дължи предимно на отрицателния поток на дяловия капитал в капитала и резервите на българските дружества, коментираха още от работодателската организация.

Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
и кат ги няма какво мислите че ше стане ?!?...... то няма вече нищо, икономика, хора, нишо няма, тряя отначало в първи клас кат 1950г. да виждаш некой да му се работи, аз лично не .... тряя пукна децата на Първанката и Софиянския та тек тогава, са с тва новото чалга-безгръбначни с тотаировки от до и чантичка през рамо тц ама съвсем тц ..... не е виновен Боката, той идва все пак от народа, напи народа е просс. Дет викаше един професор "От нас само Богомилите и чушкопека сме създали - друго нищо" ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 5 години
...всекакви ги има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
Абсолютно вярно. ПЧИ от Холандия = внесено през офшорки откраднато от бивши и настоящи управници и мафиоти, а не от реални инвеститори. Истината е, че над 70% от скромните ПЧИ са точно такива, други 15-20% са в имоти или от чужденци, които искат да си купят гражданство. Забележете и че големите реални чуждестранни инвеститори от Чехия, Норвегия и Австрия (сещате се кои са техните фирми) напускат България като безпереспективна. Всъщност Лидъл и Кауфланд са ключовите немски инвеститори в България - те не са производители, а магазини, които реално смучат от българската икономика и внасят стоки, а изнасят пари. Изводите са дори по-черни от тези в статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
Май наистина БВП на България е въздух под налягане, т.е. балон. Ако се анализира по пера как се формира това БВП ще се хванете не за главата, ами за сърцето. В производството основен дял имат обществените поръчки, финансирани от еврофондове, както и строителство, където се пере откраднатото. При услугите основен дял вземат административните услуги на държавни и общински институции. Това реално е точно въздух под налягане. Делът на култура, образование и развойна/научна дейност е твърде малък, почти няма високотехнологични продукти, произведени в България, камо ли експортирани навън. Има услуги от аутсорсинг - телефонистчета разни и оператори на бази данни. Реалният полезен БВП е около 7-9%, другото е стъкмистика и паразитизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 16
george353
преди 5 години
Интересно как ли българинът си представя перфектното правителство? Да не се окаже че няма такова. За съжаление, българите като цяло не сме много активни и си личи. Българското предприемачество е... ами нещо като руското. Преди време руснаците имаха фонд за подпомагане на стартъп компании, но го закриха. Причината: липса на интерес. Не се сещам за инвеститор който да е игнорирал силно мотивирани, амбициозни и отговорни хора. Правтелството има за задача да осигури нормални условия за инвестиции, има какво да се желае, но е невъзможно само то да е виновно. Българите предпочитат мизерията в чужбина пред възможностите на собствения им дом. По-старите ги разбирам (Жан Виденов), но за по-младите няма извинание. Ако ние не инвестираме в себе си, как да очакваме другите да го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 48 rate down comment 4
Frosty
преди 5 години
Докато Боко Тиквата и калинките му от герб не бъдат свалени от власт нещата няма да се оправят, а държавата ще потъва все повече. Това трябва да е ясно на всеки. У България нито демокрация има, нито работещо правосъдие, нито развит пазар, нито развити технологии, нито евтини енерго-източници, нито платежоспособно население.В корумпираната, крадлива, монополизирана, тоталитарна държава на Боко Тиквата чуждите инвеститори какво да правят?С тиквата начело бъдещето на България е да чака на помощи от еврофондове и толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 27 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Ясно. Еми с тиквата на власт за други ще има да почакаш .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 33 rate down comment 2
Веск
преди 5 години
Интересно ли ви е. Пада Станишката, идва Боко и няма инвестиции. Ко стана то. Герб само лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
е ако е така, значи не mick, а друг е слънчасал.. ;-)А аз под вътрешни имам предвид истински вътрешни, нито емигрантски, нито офшорни и други проксита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Тия "външни" инвестиции от офшорни зони кви си мислиш че са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още