IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите в Hellenic Petroleum не допуснаха потенциални купувачи в компанията

Приватизационната агенция на страната се спря на англо-швейцарската Glencore Energy и швейцарската Vitol Holding като потенциални купувачи.

14:49 | 28.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работници в гръцката петролна компания Hellenic Petroleum не допуснаха в понеделник представители на потенциални купувачи да влязат в два от заводите на компанията в знак на протест срещу плановете за приватизацията й, съобщава БТА.

Приватизацията е ключова част от споразуменията на Гърция за финансова помощ след кризата от 2010 г. насам, но се посреща със силна политическа съпротива. Гърция все още не е приключила серия от приватизационни сделки, предвидени в последната спасителна програма, приключила през миналата седмица. В нея влиза и продажбата на дял от 50,1 процента от Hellenic Petroleum, притежаван съвместно от държавата и Paneuropean Oil заедно с Industrial Holding.

Приватизационната агенция на страната се спря на англо-швейцарската Glencore Energy и швейцарската Vitol Holding като потенциални купувачи.

Представители на Glencore трябваше да посетят заводите на Hellenic Petroleum в Аспропиргос и в Елефсина, и двата край Атина, в понеделник. Те обаче не успяха да влязат в тях, защото работниците прекратиха работа за четири часа, за да предотвратят влизането им.

Синдикатите заявяват, че планират ново спиране на работата днес и другата седмица.

"Работниците не им позволиха да влязат, защото искат да спрат продажбата на Hellenic Petroleum на безценица", е заявил пред Ройтерс Панайотис Офталмидис, лидер на синдиката, който представлява около 2000 работници. Той е добавил, че компанията е стратегически важна за националните интереси на страната и трябва да остане под държавен контрол.

Представителите на Glencore трябваше да посетят третата петролна рафинерия на Hellenic Petroleum в Солун днес, а представителите на Vitol се очакват в Атина през следващата седмица. Синдикалният лидер обаче е заявил, че работниците няма да позволят и на тях да влязат в заводите.

Гърция планира да приключи продажбата на Hellenic Petroleum до средата на следващата година. Източник от правителството е заявил, че властите разговарят със синдикатите и приватизацията ще бъде приключена в договорените срокове.

От 2010 г. насам Гърция е получила около 5 милиарда евро от продажбата на държавни активи при първоначална цел от 50 милиарда. Причини за това са бюрократични пречки, отказ от сделките и опозиция от страна на синдикатите. През последните месеци обаче приватизациите отбелязват значителен прогрес и страната вече има за цел да постигне продажби от още 3 милиарда до следващата година, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
нане
преди 5 години
Ето как се прави! А не като нашите продажници които само си гледат комисионната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още