IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не признават компетентността на съда в Хага по иска на Иран

Вчера Техеран се обърна към Международния съд в Хага заради американските санкции

14:23 | 28.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ отказаха да признаят компетентността на Международния съд в Хага в случая с иска на Иран, целящ да бъдат вдигнати американските санкции, наложени повторно от Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Иран не е доказал, че съществуват основания, гарантиращи компетентността на съда", заяви на втория ден от процеса в Хага представителят на Вашингтон Дженифър Нюстед.

През май американският президент изтегли страната си от подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма, с което Техеран обеща да не се стреми към производство на ядрени оръжия.

Решението на Тръмп възстанови строгите американски санкции срещу Техеран, дотогава спрени заради международната сделка. Вашингтон заплаши да наложи санкции и на други страни, ако до началото на ноември не престанат да внасят ирански петрол. 

Вчера, на първото заседание в Хага по иска на Техеран, Иран настоя международният съд временно - до края на процеса, да преустанови действието на санкциите, за да защити иранските интереси от Вашингтон, който "задушава" икономиката на страната.

Иранският представител Мохсен Мохеби заяви, че решението на САЩ е явно нарушение на договора за "приятелски отношения" с Техеран от 1955 г. 

Този договор предвижда "за САЩ правото да вземат подобни решения и да налагат подобни мерки" като санкциите, за да гарантират своята национална сигурност, изтъкна днес Дженифър Нюстед, юридически съветник в Държавния департамент.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
tisia
преди 5 години
....ножа е стигнал до кокала, нали? ..." великите " американчета. ....без санкциите им / кражбата, рекета / над другите народи ще са на дъното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още