IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синоптиците излизат на пореден протест утре

Преговорите между БАН и НИМХ се провалиха

15:13 | 28.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На 29 август ние, работещите в НИМХ, излизаме отново на протест. Решението ни е категорично – не желаем повече да сме част от БАН. Това обявиха днес синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от прессъобщение от институцията.

Повече от две седмици „преговори“, единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно, че искаме именно това, уточниха от института. Оттам настояват правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология.

„Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно”, пише в новата позиция на НИМХ. 

До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести от началото на август на метеоролозите, които заплашиха да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране.

От НИМХ настояват да преминат към Министерство на образованието и науката като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

На 13 август премиерът Бойко Борисов даде срок на двете страни да се разберат до 22 август, но след този срок синоптиците продължаваха да настояват за отделяне от Академията на науките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още