IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранската медийна операция за политическо влияние се оказа по-мащабна

Тя е използвала множество уебсайтове и социални мрежи, за да влияе на общественото мнение по геополитически въпроси

13:13 | 29.08.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Иранската операция, насочена към интернет потребителите по света, е много по-голяма от смятаното допреди това, разкри Ройтерс. Тя обхваща широка мрежа от анонимни уебсайтове и акаунти в социални мрежи на 11 различни езика, посочва информационната агенция.

Миналата седмица Facebook и други компании заявиха, че редица акаунти в социални мрежи и уебсайтове са част от ирански проект за скрито влияние върху общественото мнение в други страни. Анализ на Ройтерс е открил още 10 уебсайта и десетки акаунти във Facebook, Instagram, Twitter и YouTube.

Базираната в САЩ компания за киберсигурност FireEye и израелската фирма ClearSky са разгледали намереното от Ройтерс и са заявили, че техническите индикатори показват, че мрежата от новооткрити сайтове и акаунти, наречена International Union of Virtual Media (IUVM), е част от същата кампания, части от която бяха спрени миналата седмица от Facebook, Twitter и Alphabet.

IUVM промотира съдържание от ирански държавни медии и други медийни организации, свързани с правителството в Техеран, често прикривайки оригиналния източник на информацията, като иранските PressTV, новинарската агенция FARS и al-Manar TV, управлявани от подкрепяната от Иран шиитска група Хизбула.

PressTV, FARS, al-Manar TV и представители на иранското правителство не са отговорили на запитванията за коментар. Иранската мисия в ООН миналата седмица отрече обвинения в иранско влияние чрез кампанията и ги определи като „смешни“.

Разширената мрежа за дезинформация подчертава как редица свързани с държавата групи използват социалните мрежи, за да манипулират потребителите и техните геополитически програми, и колко е трудно за технологичните компании да се пазят от политическа намеса в своите платформи.

През юли САЩ обвини 12 руснаци, които според прокурорите са служители на разузнаването, в хакерска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Американските власти твърдят че Русия, която отрича обвиненията, може да се опита да повлияе и на изборите през ноември тази година.

Разследвания

Говорителят на Facebook Джей Нанкароу заяви, че компанията все още разследва акаунтите и страниците, свързани с Иран, и е спряла още такива във вторник.

„Това е продължаващо разследване и ние ще продължим да откриваме още“ неща, коментира той. „Освен това сме доволни да видим, че информацията, която ние и други споделихме миналата седмица, е довела до обръщането на допълнително внимание на този тип поведение“.

Twitter посочи своето разследване, за което коментира повече в понеделник. В него се твърди, че през миналата седмица компанията е премахнала 486 акаунта за нарушаване на нейните условия за ползване, с което общият брой на спрените акаунти е достигнал 770.

„Под 100 от всичките 770 спрени акаунти са локализирани в САЩ“, посочва Twitter.

Google е отказала да коментира, но е свалила акаунта на IUVM TV от YouTube, след като Ройтерс се е свързал с компанията с въпроси за него. Послание на страницата от вторник посочва, че акаунтът е „спрян заради нарушаване на условията за ползване на YouTube”.

IUVM не е отговорила на множеството имейли и на съобщенията в социалните мрежи за коментар по темата.

Организацията обаче не крие целите си. От документ в основния уебсайт на IUVM – iuvm.org, се вижда, че нейната централа е в Техеран, а целите ѝ включват „да се изправи срещу особената арогантност, западните правителства и основните ционистки дейности“.

Канали

IUVM използва мрежа от уебсайтове, включително YouTube канал, услуга за извънредни новини, мобилно приложение и хъб за сатирични комикси, осмиващ Израел и Саудитска Арабия. Чрез тях организацията разпространява съдържание, взето от иранските държавни медии и други медийни платформи, които подкрепят позицията на Техеран по геополитическите проблеми.

Ройтерс е установила, че мрежата на IUVM оперира на английски, френски, арабски, фарси, урду, пущунски, руски, хинди, азербайджански, турски и испански.

Голяма част от съдържанието е репродуцирано от редица алтернативни медийни сайтове, включително някои от тези, открити от FireEye миналата седмица, като управлявани от Иран, но претендират, че са местни американски или британски медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още