IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов за катастрофата край Своге: Към никого няма да има закрила и пощада

Социалистите продължават с атаките към упрвавляващите заради инцидента

11:13 | 29.08.18 г. 3
Борисов за катастрофата край Своге: Към никого няма да има закрила и пощада

Да няма закрила и пощада към отговорните за тежката катастрофа до Своге и да бъде поискана съдебна и политическа отговорност – това обеща в началото на заседанието на кабинета днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Изказваме съболезнования към близките и роднините на загиналите в катастрофата край Своге в събота и благодарност към министрите и всички останали, които добре си свършиха работата там, каза Борисов.

При катастрофата на 25 август загинаха 17 души, а ранените са на лечение в няколко болници. Заради инцидента вчера социалистите поискаха оставката на правителството. Регионалният министър Николай Нанков обяви, че има недопустим материал в асфалта на пътя. 

"Уверявам ви, че към никого няма да има закрила и пощада. Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата - има конкурси, строителен надзор и приемателни комисии, където всеки се подписва и носи отговорност. Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено и под съдебна отговорност и ще му бъде поискана и политическа отговорност", каза Борисов. 

"Въпрос на дни е да завършат всички експертизи и призовавам и опозицията да изчака няколко дни, докато Националната следствена служба (НСлС) и прокуратурата завършат проверките. Мога да ги уверя, че, както винаги, никога и никого не сме пожалили. Дотам, докъдето е вината, дотам ще се носи и отговорността", каза още премиерът.

Междувременно продължиха обвиненията към политиците за фаталния инцидент.

Според Гроздан Караджов, бивш председател на парламентарната транспортна комисия, първият и основен виновник за този тежък инцидент са именно политиците.

"България губи няколко хиляди души във войната по пътищата всяка година. Няколко министри и общо 14 административни единици се занимават с безопасността на пътя. Институциите очевидно към момента на издаване на пътя не са си свършили работата ", зави Караджов пред Bulgaria ON AIR. Въпреки това той обясни, че към този момент не трябва да се издават присъди предварително.

Наред с болката покрай трагедията край Своге останаха и купища въпроси, които се превърнаха в тъжно и трудно уравнение с много неизвестни, отбеляза журналистът Юлий Москов в студиото на "България сутрин".

Искаме истината и причините за катастрофата край Своге да излязат наяве, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски пред bTV. Той добави, че след като МРРБ е сигнализирано седем пъти, че на този път има проблем и там за една година има 10 катастрофи с десетки ранени, а министерството не прави нищо, това показва само едно - безхаберие и бездействие, каза той, цитиран от пресцентъра на БСП.

Свиленски попита дали 17 живота струват по-малко, отколкото ремонт на пътя.

„За всяка трагедия на ГЕРБ са им виновни един кръг лица – клошари, шофьори, машинисти. Но когато в асфалта е вложен некачествен материал, някой е откраднал пари, а този някой не е шофьорът”,  каза депутатът Явор Божанков пред Нова телевизия. Той добави, цитиран от пресцентъра на БСП, че тези пари са разделени на високо политическо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още