IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябват ни повече проекти за туризъм по Дунав, смята експерт

По-добрата плаваемост на реката ще привлича туристи с културно-историческото наследство, посочи заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова

12:20 | 29.08.18 г. 1
Трябват ни повече проекти за туризъм по Дунав, смята експерт

В България приемаме река Дунав като граница и бариера заради историческата фактология. Но Дунав е основно ресурс и е потенциал за развитие. Това коментира заместник-министър на регионалното развитие Деница Николова в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея именно затова трябва да се изпълняват проекти, които са свързани с подобряване на плаваемостта на река Дунав.

„Към настоящия момент изпълняваме такъв проект за 24 млн. евро, финансиран от Европейската комисия. Общо шест държави участваме в него. А подобряването на плаваемостта е нещо много важно и много критично“, смята Деница Николова.

Тя обясни, че именно подобряването на плаваемостта осигурява и по-голям туристопоток.

„Ако ние осигурим плаваемостта на река Дунав да бъде увеличена във времето като брой дни в годината, ще дадем възможност България да стане много привлекателна дестинация по отношение на круизния туризъм“.

Николова добави, че това ще даде възможност и да се стимулира малкия и средния бизнес, защото всеки един турист ще вложи средства на територията на страната, когато дойде да я разгледа.

„Имаме невероятно и огромно културно-историческо наследство, което трябва да показваме и да стане видимо. Ние можем да станем наистина една много привлекателна туристическа дестинация по отношение на културно-историческия туризъм. Имаме огромен потенциал, който можем за използваме именно чрез река Дунав. Тя за нас трябва да подсигури свързаност, а тази свързаност можем да търсим отново чрез подобряване на плаваемостта“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие.

По думите ѝ друг потенциал е опазване на биоразнообразието.

„Имаме един проект, който се изпълнява като част от целите на Дунавската стратегия, който пък е свързан с изследване на биомасата за производство на зелена енергия. Това ще допринесе за енергийната сигурност на страната“.

Николова е на мнение, че фокусът трябва да бъде върху по-стратегически ориентирани проекти за България.

„Разпокъсването в твърде много посоки с твърде малки проекти не води до своя видим ефект. А и не води до комфорта и увереността, че усилията, които влагаме, включително на политическо и на експертно ниво, дават своя принос“, заяви тя.

Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още