IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството иска нов държавен орган да надзирава безопасността по пътищата

Събират в една структура всички служби, свързани с пътната безопасност

15:00 | 29.08.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Нов държавен орган да надзирава безопасността по пътищата. Това е било обсъждано на извънредна среща днес при премиера Борисов, съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА. Още не ясно какъв ще е той - държавна агенция, комисия или нещо друго, но ще е максимално приближен до МС и вероятно ще е подчинен пряко на премиера, посочи Дончев.

Той уточни, че става въпрос за служби в МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, Агенция „Пътна инфраструктура” и други ведомства, включително и Министерството на образованието.  КАТ си остава в МВР, подчерта Томислав Дончев. Тогава няма да има типичното разделяне на отговорностите за нередности или инциденти. Предстои, както каза Дончев, "изчистване на техническите детайли" - тип структура, състав и детайлно изчистване на правомощията. Логиката е не да се изземват функции, а да се упражнява контрол на другите държавни служби и да им се правят предписания. 

Звеното ще има отговорност да прави политика в пътната безопасност, уточни Томислав Дончев. Още днес започваме техническа работа по идеята, за да излезем с проекторешение, включително и законодателно, каза вицепремиерът. Детайли в правната форма ще има вероятно другата седмица. Основната логика в предложението е, че е много трудно един министър сам да предпише неща сам на себе си или да се критикува, или сам да се накаже.Това ще е външен, в известна степен независим орган, който да има правомощия да предписва на министри и на министерства, каза Дончев. Всички работещи в новия орган ще бъдат взети от други държавни ведомства, нови щатове няма да има, категоричен е вицепремиерът.

Ще бъде направен мониторинг, а защо не и паспортизация на пътищата в България, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Следващите дни ще бъдат обявени "крути мерки" за въвеждане на паспортизация на всички бъдещи обекти, няма да се спрем на проверките на една или две фирми, а на всички, добави той.

Лабораторията, която е извършила проверка на материалите за пътната настилка до Своге, където в събота загинаха 17 души при катастрофа, е частна. Пътят е приет по документи, посочи министърът.

На Националната следствена служба предадохме по надлежния ред документи, че проучванията на пътната настилка, направени от Института по пътища и мостове към АПИ, показват, че материалите не отговорят на нормативните изисквания и на спецификациите на АПИ за тежко и много тежко движение, каза министърът. Запитан дали има конфликт на интереси между частната лаборатория, проучвала материалите за пътната настилка до Своге, и фирмата изпълнител, министър Нанков каза "всичко е възможно, но аз не мога да коментирам хипотези".

Една от фирмите от консорциума, правила пътя край Своге, още в понеделник е започнала ремонт по предписанията на АПИ. Днес в МРРБ получихме писмо, че и другата фирма започва ремонт, макар това да е "след дъжд качулка", каза Николай Нанков. Санкции към фирмите обаче ще има, защото са се забавили. Задължително ще има и нормативни промени в правомощията на възложителите по обществени поръчки, каза министърът. Факт е обаче, че това е първият случай за година и половина, в който строител отказва да отстрани дефекти в определен срок, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
да бе осъдени.. утре не шейна, а челно ще го надене някой, ще плачат и ще се чудят що така станА, еми така е в тая страна. Като не работят законите работи физиката. Иначе халал да са им заплатите.. в гроба няма да им трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Идеално, вместо един "орган" за тази цел, ще имаме 2 неработещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 0
toto 2
преди 5 години
Нови органи и членове ...Значи нищо няма да се направи ...Осъдени трябва да има ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Учудващо е, че е само един :-D.Ако ги питаш това е висококвалифициран аналитичен отдел с всякакви специалисти по транспорта.А оня дето си уби детето продължава да е министър безсрамника.Народ може да няма, но господ си знае работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
нов агенцийка, началници, колички, парички , обществени поръчки за наши хора.АПИ за какво е ?!? само за определяне на кой да плаща комисионното и да се прави,че строи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още