IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоброжелателите на Tesla оказват все по-голям натиск върху Илон Мъск

Те следят с дронове производствените звена на компанията и търсят доказателства, че акциите на компанията са надценени

15:40 | 30.08.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Онлайн армия от скептици и недоброжелатели през последните години отправи редица критики срещу Tesla, а сега усеща възможност да поднови натиска си върху производителя на електромобили, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск не успя да изпълни плана си за свалянето на компанията от борсата, предава Ройтерс.

Идеята на Мъск за обратно изкупуване на акциите на компанията, когато достигнат цена от 420 долара, беше обявена от него в туит на 7 август и ако се бе осъществила, щеше да скрие финансовите ѝ резултати от общественото полезрение.

Но новината, която Мъск обяви в петък, а именно, че се отказва от плана, както и статиите в медиите за разследването на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ във връзка с туитовете му, насърчиха мечите настроения.

„Това е толкова нелепа ситуация“, коментира Броуди Фъргюсън, 25-годишен канадец, който следи Tesla отблизо. „Това... насърчи нашия скептицизъм“, твърди Фъргюсън, който е мечи настроен към акциите на Tesla.

Фъргюсен е един от хилядите настроени по този начин към компанията, които използват Twitter, за да събират финансова информация, снимки, сателитни изображения и видеа на звената на Tesla, за да осветят данните за производството и продажбите, така че да подкрепят тезата си, че книжата са надценени.

Говорител на Tesla отказва да коментира въпроса.

В тази група от хора влизат предимно инвеститори на дребно, които следят фийдове в Twitter като @TeslaCharts и @TSLAQ FinTwit.

Лице, известно под името @Latrilife в социалната мрежа, което е пожелало да остане анонимно, е коментирало пред Ройтерс, че е започнал да следи внимателно производството на колите на Tesla, дистрибуцията и продажбите, след като Мъск отказа да отговори на въпросите на анализаторите за потенциалната печалба и необходимостта от набиране на капитал по-рано тази година. По-късно изпълнителният директор се извини за поведението си.

За да е в крак със случващото се, @Latrilife следи местата в Калифорния, където по думите му се складират колите на Tesla, преди да бъдат насочени към центровете за разпространение, а след това публикува информация и снимки за тях в Twitter. Самата Tesla е казвала, че има редица места в Калифорния, на които държи автомобилите си, преди да ги даде на дистрибуторите.

Други използват дронове, за да правят снимки и видео на производствените заводи на Tesla, следят финансовите резултати на компанията и посочват къде има несъответствия според тях.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 5
julian12
преди 5 години
Направо си представих как шефа на Хонда нарежда на двама оризи да ходят и да следят с дронове какво става в завода на ТеслАта, щото видиш ли си няма друга работа човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Quandt
преди 5 години
Заглавието е доста нелепо... Нека да не навлизаме в реториката на Мъск за недоброжелателите, които конспирират срещу Тесла. В конкретния случай става дума за хора с определено мнение срещу оценката на компанията, а някой от тях се аргументират изключително добре. Поне докато Мъск не се обади на шефовете им с заплахи за съдебни действия (както стана с Монтана Скептик, страхотен анализатор между другото)... Всеки има право да заема дълга или къса позиция и да се аргументира сам за себе си. Това определено не се харесва на Мъск, нито на армията култисти Тесларианци, но да, всеки има право на мнение, особено пък щом е готов да рискува капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
И днес има статия за Тесла, спокоен съм!Самият факт, че огромна част от хората знаят за Тесла е достатъчен атестат за способностите на Мъск! Почти без пари за реклама, огромно проникване!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 23
lyusien
преди 5 години
Всички знаят кои са тези които искат Тесла и Елон Мъск дяа се провалят Това са големите петролни компании големите производители на дизелови автомобили играчите на късо на борсите /борсовите спекуланти / производителите на двигатели и резервни части / Всички те са обречени в бъдещето но магат да забавят техническия прогрес Все пак на планетата има по вече позитивно мислещи хора и инвеститори отколкото завистници и мислители в краткосрочен план Хора като Елон Мъск и компании като Тесла са обречени на успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още