IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром вече е готов с 80% от газопровода "Турски поток"

Планира се доставките на газ да започнат в края на 2019 г.

14:09 | 30.08.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газпром вече е построил 80 процента от общия маршрут на газопровода "Турски поток". Съобщението направи президентът на Газпром Алексей Милер на съвещание чрез конферентна връзка, посветено на Деня на работниците в петролната и газова промишленост, съобщава БТА.

"Продължава изпълнението на най-важните експортни проекти на Газпром на европейско равнище. Подготвителните работи за полагането на тръбите на газопровода "Северен поток-2" в териториалните води на Германия, в района на Любмин са в ход.

Строителството на газопровода "Турски поток" върви, като по двете линии са положени 1,5 хиляди километра тръби или около 80 процента от общата дължина на тръбопровода", каза Милер, цитиран от ТАСС.

Газпром започна строителството на морския участък от газопровода "Турски поток" през май 2017 година. Морският участък ще мине по дъното на Черно море до турското крайбрежие и ще бъде дълъг 930 километра. По-нататък ще бъде изградена сухопътната транзитна (втората бел.ред.) линия до границата с Турция с дължина 180 километра.

Първата линия ще е предназначена за турския пазар, а втората за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Мощността на всяка линия е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Планира се доставките на газ да започнат в края на 2019 г.

До края на 2018 година Газпром ще завърши основните работи по полагането на газопровода "Силата на Сибир" за доставка на руски газ за Китай, допълни Милер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Давай, щом си сигурен - каквото има - рубли, юани, долари, евра, може и виетнамски донги - квот ви се откъсне от сърцето. Ние обичаме да ни дотират. Ако са ти заредили надницата в дебитната карта, пускай и левове - яз шси ги обърнем в рубли... :lol: Квот ти е в повече, давай насам - аз ше ги наместим некак... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Споко Товариш, ще ти преведат дотацията! Е леко рублата се обезцени, но какво ли не би преглътнал в полза родину!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Седнал/легнал - важното е, че падат възове, та да не мисля колко сте ми отчислили със Смарти за пенсията... :lol: По-добре паднал (легнал) под масата, отколкото прав пред струга... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Тя Украйна е цъфнала и вързала по други причини, въпреки, че в момента прибира по $3 млд. годишно от транзит. Когато останат и без тех, тогава ше чуеш и за разликата ... А тоя договор, дето го размахваш, че ви спасява гладния зад ник за още 10-тина години, май го уреди и подписа рубладжията Р. Овч...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
За вас шопите е по-характеризираща друга лакърдия "Вуте защо копаш седнал?", "Ами защото не мога легнал".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Договора е да плаща, не ми се рови за да видя със сигурност но мисля 95 млн долара на година и ако желае да транзитира. Най сетне един добър договор и за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Един шоп отказал да поверва, че има животно като жирафа. Показали му написано черно на бяло - не повервал - секи можел сичко да напише. Показали му снимка - пак не повервал - било фотошоп. Завели го в зоологическата градина, а он гледал, гледал, па накрая рекъл: " Е нема такъв дзвер!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
Sokratus
преди 5 години
Тя и Украйна е транзитьор но нито е цъфнала нито е вързала. Че и пратиха и зелени човечета! Ние имаме договор за още няколко години да транзитираме до Турция, ако ГъзПром ни спре транзитирането ни дъжи около един милирад евро! Та къде е смисъла да се бутаме още сега да взимаме газ от ТП!?! Да похарчим пари! Имаме договор и ГъЗПром трябва да ни доставя до границата в Добуджа и да транзитира. Да му мислят те какво да си правят газа от ТП. Това не е наш проблем!Но Жеков тези неща ти ги знаеш, но рублите ти затъмняват паметта май! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Това не е 80%, а под 40. Първоначалния проект за Турски предвиждаше 63 млр куб метра на година или четири тръби. Полагат се две, като едната не се знае къде се зауства? Някои да ми каже къде излиза и какво е продължението и? Силата на Сибир е "скопен поток". Според анализатор на Сбербанк при така подписания контракт и сегашни условия, той ще се откупи за 50 години. От строежа му имат полза само Ротенберг и Тимченко, защото са подизпълнители на проекта. След публикуване на доклада, специалиста бе уволнен. За Северен нещо се умълчахте. Юнипер, вчера е заявила, че вероятно ще излезе от акционерното дружество,защото не може да се откаже от доларовите транзакции. За 2019 ще бъде готово по-малко от 40% от обещаното от Путин. Това са 38 за Силатна Сибир и 31 за турски. Губят се 65 за Северен и още 31 на Турски. Няма да ви обяснявам, че едната тръба в Турция свършва в полето, а отсрещната инфраструктура в Китай не е готова, Не мога да разбера наивитета Ви и не пораснахте ли вече за да разберете, че вълшебни думички като газ и ядрен реактор няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
vzhekoff
преди 5 години
Тука имаше един лyмпен-ефрейтор - стоенча петроФФ, дето твърдеше всякакви небивалици, де го и него ? На Сократя ще кажа, че освен да получаваме газ на пазарна, а защо и на под-пазарна цена, важно е и да сме транзитьор. С ТП изгубихме поне 16 млрд транзит за Турция заради всякакви платени мушмороци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още