IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром вече е готов с 80% от газопровода "Турски поток"

Планира се доставките на газ да започнат в края на 2019 г.

14:09 | 30.08.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газпром вече е построил 80 процента от общия маршрут на газопровода "Турски поток". Съобщението направи президентът на Газпром Алексей Милер на съвещание чрез конферентна връзка, посветено на Деня на работниците в петролната и газова промишленост, съобщава БТА.

"Продължава изпълнението на най-важните експортни проекти на Газпром на европейско равнище. Подготвителните работи за полагането на тръбите на газопровода "Северен поток-2" в териториалните води на Германия, в района на Любмин са в ход.

Строителството на газопровода "Турски поток" върви, като по двете линии са положени 1,5 хиляди километра тръби или около 80 процента от общата дължина на тръбопровода", каза Милер, цитиран от ТАСС.

Газпром започна строителството на морския участък от газопровода "Турски поток" през май 2017 година. Морският участък ще мине по дъното на Черно море до турското крайбрежие и ще бъде дълъг 930 километра. По-нататък ще бъде изградена сухопътната транзитна (втората бел.ред.) линия до границата с Турция с дължина 180 километра.

Първата линия ще е предназначена за турския пазар, а втората за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Мощността на всяка линия е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Планира се доставките на газ да започнат в края на 2019 г.

До края на 2018 година Газпром ще завърши основните работи по полагането на газопровода "Силата на Сибир" за доставка на руски газ за Китай, допълни Милер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 3
frei1974
преди 5 години
Къде е онзи хитрец Трайчо Трайков дето се кълнеше че проекта няма да се реализира.Вземете му едно интервю-интересно ще е как увива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 13
Sokratus
преди 5 години
За България е важно да получаваме газ на пазарна цена! От къде и от кой е е без значение! А пък мощната компания може да си стрпи газопроводи на където си иска, ЦЕНАТА на газта ни е важна!Освен ако не си на дотации в рубли!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
наще платените нешо ги нема, получили са сърдечни пристъпи сигур ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
ОБИЧАМ я тази могъща компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още