IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението мeжду БАН и синоптиците остава

Процедурата за отделяне на НИМХ започва след 10 дни, но ще приключи най-рано на 1 януари 2019 г.

10:38 | 31.08.18 г.
Напрежението мeжду БАН и синоптиците остава

Не може един директор да бъде отстранен, преди да има друг. Дори да се намери външен човек, той няма с кого да работи, защото цялото ръководство подаде оставка и няма кой да подписва документи.

Това коментира уволненият директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов в ефира на Нова телевизия.

"Все още не съм получил писмен документ за уволнението ми, явно защото все още не могат да намерят заместник. Мотивите за отстраняването ми ги знам от медиите, а срокът да ги подготвят официално е три дни", каза той.

Проф.  Брънзов е на мнение, че институтът по принцип работи добре, като идеята е всички да излязат компактно от БАН. Пред камерата на Bulgaria ON AIR той добави, че е изненадан от решението да бъде отстранен, защото е смятал, че "протегнатата ръка ще бъде приета".

По думите му не се знае и с какво точно е уронил престижа на БАН, а от академията имат три дни, за да намерят тези мотиви. Проф. Христомир Брънзов каза още, че все още няма негов наследник на поста.

"НИМХ ще работи по инерция, защото казусът е много странен. Аз знам, че не съм директор, същевременно няма заповед, няма изпълняващ длъжността, защото до колкото знам до момента не са успели да намерят такъв", обясни проф. Брънзов.

Той е категоричен, че институтът не може да работи без директор, защото има много оперативна дейност. Бившият директор на НИМХ подчерта още, че е доволен от факта, че е получил подкрепата и добра оценка от колегите си.

Според метеоролога Анастасия Стойчева в момента работата в НИМХ е много затруднена.

"Трябваше дори да изготвим становище за метеорологичната обстановка по време на катастрофата край Своге, но сме блокирани, защото няма кой да подпише", даде пример тя.

Стойчева съобщи, че днес ще бъде изпратен призив, заедно с КНСБ, да не продължават "некоректните действия от страна на БАН".

Позиция изразиха и от ръководството на академията.

"Директорът на НИМХ е отстранен заради нарушение на законите и недопускане на финансова проверка, което е документирано писмено. Ние спазваме закона. Не е сериозно да се твърди, че заради изваждането на един човек ще се срути цяла структура. Няма незаменими хора", информира Кристалина Стойкова от ръководството на БАН.

По думите ѝ БАН не възразява срещу отделянето на института, но ако се спазва нормативната база. След 10 дни ще започне процедура за отделяне, а самото решение може да е факт най-рано 1 януари 2019 г.

Вижте видеото с целия разговор!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още