IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресивният износ на Русия и Украйна свали цените на зърното

Производителите бързат да реализират реколтата

15:20 | 01.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цените на основните зърнени контракти по световните борси продължиха да вървят надолу и през тази седмица. Това намаление се дължи предимно на агресивния износ на Русия и Украйна, които бързат да реализират максимални количества с опасенията за въвеждането на износни такси, съобщава в седмичния си обзор Софийска стокова борса АД.

При тези обстоятелства и сериозна конкуренция и останалите котировки паднаха. В Чикаго пшеницата поевтиня с нови 5 долара до 218 долара/тон, във Франция с 3 евро до 208 евро/тон. В Украйна промяната е чувствителна – минус 12 долара до 213 долара/тон, а в Русия имаше спад от минус 8 долара до 224 долара/тон.

При царевицата промяната в цената в Чикаго също е надолу с 3 долара до 162 долара/тон, във Франция цената се повиши с 1 евро до 183 евро/тон, в Русия промяна нямаше. 

Рапицата в Евпорейския съюз (Еuronext) също „свали“ нови 3,75 евро и се котираше на 374,25 евро/тон, а ечемикът във Франция поевтиня с минус 3 евро до 207 евро/тон, а в Германия цената остава същата - 214 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио обърна тренда и възстанови част от предишната си цена - плюс 10 долара до 735 долара/тон, а рафинираната захар също поскъпна и то с рекордните 18,30 долара до 324,30 долара/тон. Цените са съответно от Ротердам за олиото и Лондон за захарта.

На българския пазар се очаква средната изкупна цена на царевицата от място (Централна България) за цялата пазарна 2018/19 година да бъде в рамките на 276 лв./т, съобщи в месечния си бюлетин Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Това е с около 1% по-малко спрямо средната цена за последните 3 години.

При слънчогледа се очаква намаление на площите и оценката на САРА за добива е той да достигне 2,4 т/ха, което е около 11% повече в сравнение с последните 3 години. Прогнозата е за реколта от  1,77 млн. т.

Средната изкупна цена от място при слънчогледа (Централна България) се предвижда да бъде на нивата около 587 лв./т или с около 8% по-малко, съпоставено с последните 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 29 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Тъй като съм живял в "житницата на България" (в района), който и БЕГЕ производител да питаш, ще ти кажа, че реколтата е слаба, цената ниска, всичко това, докато зарежда новата си немска кола за минимум 100к лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
И все пак, не разбрах как точно износа на пшеница е агресирал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
zelka007
преди 5 години
щото ако има русия , украйна , путин в заглавието или подзаглавието , темата генерира безсмислена дискусия от вида - кой е по-по-най ... от там импресии на банерите и те така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 2
fortiss
преди 5 години
Как го измислихте, че руснаците и украинците бързали с износа заради таксите??? Нали именно сериозното търсене води до таксите. Спада на цените е поради преиграването на пазара - очаквания за по-слаби реколти, които явно не се сбъднаха.И основното е повишението добивите то царевица и соя в САЩ през последните 1,5 месеца. Точно САЩ развалиха нещата на високите цени, а не Русия и Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още