IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет задържани след спекакцията в хотелите на Ветко Арабаджиев

Разследването е за данъчни престъпления, извършени от началото на 2018 г.

16:34 | 31.08.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Десет са засега задържаните след акцията на спецпрокуратурата в хотели в София и в Пловдив на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР. 

"Сред разследваните са и самият Арабаджиев и още двама членове на семейството му. Те обаче не са сред задържаните, защото от месец са в чужбина", обясни Гешев.

По време на акциите са открити 150 000 лева, 60 000 от които са намерени в кутия за обувки. Тепърва ще се изяснява произходът на тези пари. Разследването продължава през следващите дни. От думите на Гешев стана ясно още, че разследването е за данъчни престъпления, извършени от началото на 2018 година - време, през което хотел Маринела беше активно ползван за събития и настаняване на гости във връзка с българското европредседателство. 

Той обаче уточни, че няма данни за злоупотреби с държавни пари.

"За европредседателството, за да спечелиш определени, да кажем, обществени поръчки или настаняване на определени лица, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма нищо общо с предмета на разследването. В момента се извършват претърсвания на помещения в този хотел, които са ползвани от определени лица, които са обект на разследване. Това не означава, че по някакъв начин, едва ли не, целият хотел е една организирана престъпна група. Кой е собственик на този хотел към момента не е предмет на разследване по настоящото досъдебно производство“, каза Иван Гешев.

Утре ще стане ясно на колко души ще бъдат повдигнати обвинения, дали сред тях ще са членовете на фамилията Арабаджиеви и ще се издават ли за тях международни искания за задържане. Тогава ще стане ясно и дали прокуратурата ще използва международните правни инструменти, за да върне в България Арабаджиев, съпругата му и една от дъщерите му.

Обиските в хотелите Марица в Пловдив и Маринела в София продължават, без това се отразява на основната дейност на сградите.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Преди няколко години или по малко имаше подобен случай с друг олигарх Шумотевица акции арестувани роднини Да сте чули някои да е осъден Не И сега няма да чуете нищо Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Ето това вече не го разбирам. Нагювичил си се с държавни пари, вероятно колосална сума и вместо после да излезеш изцяло на светло и да не се занимаваш с простотии - ти продължаваш по старо му. Е може ли толкова некадърност?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Joel
преди 5 години
Значи откраднатото ДДС не са държавни пари според капацитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още