IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обвини в измама рейтинговите агенции

Турският президент сравни институциите с престъпен синдикат и обеща, че ще дойде краят и на турските финансови трудности

17:19 | 31.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган нарече международните рейтингови агенции „измамници“, обещавайки на своите поддръжници, че пазарните затруднения на страната „ще преминат“.

„Твърдят, че агенциите за кредитен рейтинг казват това или онова... Оставете тези измамници. Те говорят много неща за нас“, посочи държавният глава в обръщение към граждани на западната турска провинция Балъкесир.

„Тези фирми са онези, които увеличават рейтинга на банкрутиращи държави с четири степени наведнъж. Те са (престъпен) синдикат“, допълни още той, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

Коментарът на държавния глава бе отправен, след като рейтинговата агенция Fitch, която понижи оценката на 24 турски банки, заяви, че обезценяването на турската лира с 25% оттогава насам може да доведе до допълнително понижаване на рейтинга.

По-рано днес държавният глава заяви в обръщение към новозавършили военни кадети отново в Балъкесир, че Турция ще успее да се справи с атаката срещу себе си. „Турция ще се справи с тази атака. За тези, които питат за валутните курсове, нашият отговор е: и това ще премине“, каза президентът.

Часове преди изказванията на Ердоган неговият зет и финансов министър Берат Албайрак посочи, че рейтинговите агенции полагат усилия, за да създадат песимистична представа за Турция. Той също така допълни, че страната ще продължи да предприема стъпки за подкрепа и защита на своята валута.

Предупреждението на Fitch бе публикувано два дни, след като друга рейтингова агенция - Moody’s, понижи оценката си за 20 турски финансови институции, посочвайки като причина увеличения риск за тяхното финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Горкият.Мъчи се всякак си да направи нещо значимо и да остане в историята редом до Ататюрк преди да се спомине ама засега не му се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
shinawatra
преди 5 години
Като изчезне Ердоган, ще изчезнат и финансовите трудности. Прав е Ердо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Най-много се радвам на хора, дето все някой друг им е виновен. За всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
Прав е Ердоган , проститутките имат много повече достойнство от рейтинговите агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Тръмп и Ердоган много си приличат И двамата не искат да се съобразят с икономическите закони В началото това предизвиква еуфория у поданиците им Но в края обикновено всичко свършва зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още