IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се появят ли признаци на живот за роувъра „Опортюнити“?

Ако сегашното състояние на робота не се промени в следващите 45 дена, НАСА трябва да прекрати проекта

18:18 | 31.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) обяви, че слънчевите лъчи отново започват да достигат повърхността на Марс, което дава надежда, че роботът „Опортюнити“ може отново да започне да функционира, предава БТА.

Специалистите от НАСА заявиха, че изчистването на прашните слоеве, натрупали се в различните части от тънката марсианска атмосфера би трябвало да даде възможност на роувъра, който е „на работа“ вече 15 години, да зареди батериите си с помощта на слънчевите панели, монтирани към гърба му. Това обаче може и да не се осъществи ако марсоходът е претърпял непреодолими щети заради няколкомесечния престой в сянка. 

До момента НАСА няма връзка с „Опортюнити“ вече трети месец.

Когато прашните субстанции намалеят под определено ниво САЩ ще започнат да опитват да съживят робота, който ако отговори ще бъде стартирана процедура за отчитане на неговото състояние, заяви ръководителят на проекта Джон Капас.

Ако сегашното състояние на робота не се промени в следващите 45 дена, екипът ще бъде принуден да признае, че марсоходът няма да се събуди и опитите за установяване на контакт ще бъдат прекратени.

НАСА има три активни спътника в орбита около Марс и два робота на повърхността на Червената планета. „Опортюнити“ е по-старият от тях. Той е изминал повече от 45 км след пускането си през 2004 г. Другият робот - „Кюриосити“ изследва повърхността на планетата от 2012 г. и се захранва посредством вграден ядрен реактор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Ако имаше "чистачки" на панелите, или сгъстен газ който се изпуска под налягане и по този начин "издухва" пясъка от панелите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ето тука е новината , дето Мави ще се впише с култовото : - на ви черни плочки , една буря излезна и изгасна тока , ако беше с реактор като другия марсоход , щеше да си върви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още