IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei представи първия 7nm чипсет в света

Новината беше обявена на изложението за потребителска електроника IFA в Берлин

21:54 | 31.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Посетители разглеждат таблети на Huawei по време на изложението IFA в Берлин, Снимка: Ройтерс</i></p>

Посетители разглеждат таблети на Huawei по време на изложението IFA в Берлин, Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен гигант Huawei представи първия в света 7nm чипсет - Kirin 980. Новината за най-новият чипсет с изкуствен интелект беше обявена на изложението за потребителска електроника IFA, което се провежда в момента в Берлин.

Идеята на компанията е Kirin 980 да съчетава в едно най-добрите в класа си работа, ефикасност, функции за свързаност и изчислителната мощност на новия Dual NPU AI.

Устройството, което беше показано от изпълнителния директор на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю, разполага с изцяло нови CPU, GPU и Dual NPU.

Високотехнологичния 7nm процес на TSMC позволява на Kirin 980 да помести 6,9 млрд. транзистора в едва 1cm2, което е 1,6 пъти повече в сравнение с предишното поколение. 

По думите на Ричард Ю чипсетът ще е ключов за следващото поколение приложения, които ще изискват невиждана досега производителност.

Kirin980 предлага с 20 на сто по-висока производителност спрямо предишното поколение 10nm процес. Всъщност по-малкият размер на чипсета значи по-малко заето пространство, но същевременно той ползва и много по-малко енергия, като може да се похвали с 40% по-висока енергийна ефективност на чипа.

Той работи значително по-бързо, т.е. дава възможност за по-бързо зареждане на приложенията, както и по-добро потребителско изживяване.

В Kirin 980 е интегриран специален графичен процесор Mali-G76 GPU, който е свързан с новите тенденции в графиката на видео игрите.

Той предлага 46% по-добра графична мощност и 178% по-висока енергийна ефективност в сравнение с предходното поколение графичен процесор. Mali-G76 работи още с иновативна технология, позволяваща на изкуствения интелект да изчисли доколко съответната игра натоварва системата и да разпредели работния обем равномерно, за да може играта да продължи да върви гладко.

Kirin 980 предлага значително по-бърз пренос на данни спрямо предшественика си, както и по-гладка работа на многокамерна конфигурация, плюс нова HDR технология за възпроизвеждане на цветове. Това означава, че може да регулира контраста в различните части на една снимка. Multi-pass технологията пък помаха за премахването на отделни обекти от кадъра, без това да влияе негативно на неговото качество.

С Kirin 980 Huawei прави сериозна заявка, че е готова да става все по-независима от американските производители на компоненти като Qualcomm. Това пък идва на фона на обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай. Пускането на чипа обаче може да се окаже сериозно предизвикателство пред амбициите на други гиганти отвъд океана като Apple. Същевременно е важен ход и спрямо производителя на компоненти за мобилни устройства Samsung Electronics.

Очаква се на своето годишно събитие през септември Apple да представи нов чип, който ще бъде интегриран в новите модели iPhone.

Новият чипсет на Huawei пък ще бъде част от предстоящия флагман Mate 20, чиято официална премиера ще е съвсем скоро - на 16 октомври в Лондон, обяви Ричард Ю.

По време на речта си днес Ю обяви и още хардуерни новини. Huawei навлиза в битката на умните колонки със свое предложение, наречено AI  Cube. Устройството работи с гласовия асистент на Amazon - Alexa, и съчетава в едно колонка и 4G рутер. Последното пък е заявка за експертизата на компанията в телекомуникационното оборудване.

Колонката вероятно ще се появи в Европа по Коледа, но цената й не бе обявена официално. Джаджата е висока 218 мм и тежи 900 грама. От компанията акцентираха както на факта, че отново  залагат сериозно на изкуствен интелект, така и на качеството на звука.

Третото интересно хардуерно решение на Huawei, представено днес, е малко устройство за локализиране на багаж, домашен любимец, велосипед или други вещи. Устройството, чиято цена също не беше обявена, ще подава сигнали за това къде се намира въпросният обект, като залага на прецизно позициониране с възможност за грешка до 5 метра. Locator поддържа глобален роуминг и е водоустойчив. Освен това разполага и с SOS бутон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Това е малко вероятно, но според мен китайците целят да притиснат големите американски компании да ускорят изваждането на следващо поколение електроника. Това е единственият им шанс да наваксат изоставането в патентно отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Тези, които разбират от микроелектроника (а те в България не са малко, колкото и странно да изглежда), добре разбират за какво иде реч. Да не стане така, че след известно време, китайците да започнат да се оплакват, че американците им крадат интелектуалната собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още