IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори между САЩ и Канада ще продължат на 5 септември 

Канадският министър на външните работи Кристия Фриланд изрази увереност, че Отава може да постигне споразумение със САЩ за ревизиран търговски пакт

09:58 | 01.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Канадският министър на външните работи Кристия Фриланд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Канадският министър на външните работи Кристия Фриланд. Снимка: Ройтерс

Преговорите между САЩ и Канада за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за 
свободна търговия (НАФТА) ще продължат на 5 септември. Това съобщи постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър след четиридневни интензивни преговори на високо ниво, които завършиха вчера във Вашингтон без резултат.

Президентът Доналд Тръмп вчера информира Конгреса, че планира да подпише търговско споразумение с Мексико (и Канада, ако тя желае), до 90 дни, предаде АР. 

Мексико и САЩ вече постигнаха предварително споразумение в началото на седмицата, което притиска Отава бързо да сключи своята сделка, отбелязва ДПА. Пълният текст на договореното между Вашингтон и Мексико се очаква да бъде представен на Конгреса на САЩ до 30 дни. Канадският министър на външните работи Кристия Фриланд изрази увереност, че Отава може да постигне споразумение със САЩ за ревизиран търговски пакт. 

Пред репортери във Вашингтон Фриланд заяви, че се надява на споразумение, печелившо и за трите страни, като отново повтори, че Канада се стреми към "добра сделка, а не просто каква да е сделка", макар да призна, че "още сме далеч от това". Тя ще се срещне с Лайтхайзър отново следващата седмица, когато преговорите се възобновят след дългия уикенд заради банковия празник в САЩ.
Мисля, че и трите страни работиха заедно много продуктивно и ние сме все повече въодушевени от резултатите, каза представител на американската администрация пред репортери.

По време на преговорите САЩ и Канада показаха, че селското стопанство, особено субсидиите за млечните продукти, са трудно преодолима пречка. Отава настоява и за солиден механизъм за уреждане на спорове. "Торонто стар" вчера цитира изявление на Тръмп, че той "няма да направи никакви компромиси" на преговорите и че сделката с Канада ще бъде сключена "изцяло при нашите условия". Вестникът уточни, че коментарът бил направен "извън протокола" по време на интервю за Bloomberg в Овалния кабинет през седмицата. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Ясно е че Канада не е Мексико Не могат да бъдат притискани безцеремонно както Мексико А имат и търговско споразумение със Е С Ще се увеличат малко транспортните разходи но какво от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още