IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маас призова германците "да станат от дивана и да се борят срещу расизма"

Германският външен министър заяви, че нацистките поздрави по улиците на германски градове са позор за страната

15:08 | 02.09.18 г. 7
<p>
	Ксенофобските демонстрации в Кемниц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ксенофобските демонстрации в Кемниц. Снимка: Ройтерс

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова сънародниците си "да станат от дивана и да се борят срещу расизма", както и за демокрацията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Трябва да станем от дивана и да си отворим устата", каза той в интервю за вестник "Билд".

"Нашето поколение получи даром свободата, върховенството на закона и демокрацията. Не се е налагало да се борим за това; (сега) прекалено много приемаме това за даденост", предупреди Маас.

Германският външен министър заяви в интервюто, че безредиците в Кемниц са шокиращи, а нацистките поздрави по улиците на германски градове са позор за страната, предаде ТАСС.

"На срещата в четвъртък на министрите на външните работи във Виена моите европейски колеги доста често повдигаха тази тема", отбеляза Маас. Той каза, че "както жестокото убийство (на 35-годишния германец), така и отвратителните нападения срещу случайни минувачи шокират".

"Всички престъпници трябва да усетят строгостта на правовата държава", подчерта Маас.

"Това, което, разбира се, ясно давам да се разбере, е, че мнозинството от германските граждани смятат подобни нападения за неприемливи, те са отворени към света и толерантни", каза германският външен министър.

Маас посочи, че "когато става дума за ксенофобия, десен екстремизъм и расизъм, на Германия с основание се гледа особено критично".

"Ако по нашите улици днес отново се показват нацистки поздрави, това е позор за страната ни", заяви той. Маас призова германците "да не извръщат поглед", а "да застанат с лице срещу неонацистите и антисемитите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
ти както винаги - неразбрал :):) къв нацизъм, кви 5 лева ти се привиждат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Не мога да разбера Меркел води целенасочена политика към възраждането на нацизма, а този ми обяснява за ставане от дивана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
power grid
преди 5 години
Toя немски ***..д.ал явно не знае нито къде се намира нито какво му се случва.Ба си тъпанара.Явно по цял свят политиците са най гнусната мъ..р.ша от обществото.Мазни крадливи нагли бо.клу.ци.Германия си отива с такива начело смъртта е сигурна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
power grid
преди 5 години
Toя немски *** явно не знае нито къде се намира нито какво му се случва.Ба си тъпанара.Явно по цял свят политиците са най гнусната *** от обществото.Мазни крадливи нагли ***.Германия си отива с такива начело смъртта е сигурна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Нека да се борят с расизма , докато ги оправят изотзаде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Така и така ще стават от дивана защото нещата отиват към крайности но е по-добре да се борят за страната си, народа си и семействата си отколкото за измислени фалшиви идеологии и хомосексуална европейска диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още