IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да засили подкрепата за разпадане на Великобритания

Почти половината шотландци биха подкрепили независимост, ако бъде свикан референдум след Brexit

08:34 | 03.09.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз може да засили подкрепата за независима Шотландия и за обединена Ирландия, сочи анкета, поръчана от проевропейската кампания Best for Britain, цитирана от ДПА.

Резултатите от анкетата, извършена от Делтапол, сочат, че 47 на сто от шотландците биха подкрепили независимост, ако бъде свикан референдум след Brexit, а 43 процента биха гласували за оставане в Обединеното кралство. В анкетата са участвали 1022 шотландци.

Ако обаче Великобритания остане в ЕС, съотношението би било обратното. Шотландия гласува против независимост с 55 срещу 45 процента на референдума през 2014 г. Шотландските избиратели се произнесоха за оставане в Европейския съюз с 62 процента на референдума във Великобритания през 2016 г.

Анкетата сочи също, че подкрепата за обединена Ирландия ще се увеличи, когато Великобритания напусне ЕС, особено ако бъде наложена "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

От анкетираните 1199 северноирландци 52 на сто са отговорили, че биха гласували за обединена Ирландия, а 39 на сто - за оставане в Обединеното кралство, ако бъде свикан референдум след Брекзит.

Ако бъде въведена "твърда граница", 56 на сто биха гласували за обединена Ирландия и 39 процента - за оставане в Обединеното кралство. Но анкетата сочи, че ако Великобритания остане в ЕС, подкрепата за обединена Ирландия би спаднала до 35 на сто.

Избирателите в Северна Ирландия също гласуваха с мнозинство - 56 процента - за оставане в ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г., добавя ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Буркина Фасо няма дългове бе кре,тен. Затова ги няма и в класацията. Я да видим тея от великия запад колко ще са богати и колко добре ще живеят, ако хаечат, колкото изкарват(прозивеждат). Да ги видим тогава колко ще са богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Британците като "хитрата сврака с двата крака". И най-интересното - Фараж, бобъра Джонсън - изнесоха се като пр1дня ис ***, като "спечелиха". Даже и те знаеха, че са насочили кораба към бездната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
За дълговете на Буркина Фасо или Вануату няма ли да дадеш линк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Докато Лондон дотира шотландския бюджет с 50 000 000 000 паунда годишно, това няма как да се случи. Според мен Англия трябваше да подложи на референдум излизането си от UK, а не от ЕС. След като спре субсидията от 20 милиарда долара за ЕС, ако спре и тази от 50 милиарда за Шотландия, господа това е почти българския БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
А хвърли едно оче тука, как са потънали в дългове UK и др. в компанията:http://usdebtclock.org/world-debt-clock.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Alx
преди 5 години
Консерваторите няма да допуснат нов референдум. Разпадане на Великобритания е силно пресилено, такова нещо може да се случи само ако много го закъсат икономически (но да се стигне до такова желание в масите ще е нужно доста време). На мен лично (като човек работещ на острова) не ми се вярваше че ще се случи, нито на колегите ми (включително англичани). Но явно политиците са решили да напуснат на всяка цена, сега всички (на острова) вярват че някак си ще постигнат сделка (нещо което на мен не ми е съвсем ясно как точно ще се случи). Едно обаче е сигурно, в краткосрочен план икономиката ще пострада доста. Ще има доста фалити на бизнеси, а и вероятно на хора неспособни да изплащат ипотеките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Brexit може да засили подкрепата за разпадане на Великобритания АМИН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Whitestar
преди 5 години
Крайно време е за нов референдум във Обединеното кралство, след отсяване на емоцията и отдаването на предимството на разума!!! На никой в ЕС не му е нужно това саморазрушително поведение, решено от неексперти, сякаш и без добре проведено предварително обществено обсъждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още