IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три години по-късно Европа остава дестабилизирана от мигрантската криза

Меркел продължава да твърди, че не съжалява за взетото през 2015 г. да остави границите на Германия отворени за бежанци

20:02 | 03.09.18 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди три години Ангела Меркел бе хвалена и сравнявана с "Майка Тереза" затова, че на 4 септември 2015 г. остави границите на Германия отворени за десетки хиляди бежанци, пристигащи от Близкия Изток през Балканите.

Днес на първа страница на вестниците са снимките на десни екстремисти, които преследват чужденци по улиците на Кемниц и отправят хитлеристкия поздрав. 

Изумителен контраст, който илюстрира земетръсната промяна на ситуацията не само в Германия, но и в цяла Европа вследствие на "кризата с бежанците" и пристигането от 2015 г. на над три милиона от тях в Европейския съюз, пише в свой анализ Франс през, цитиран от БТА.

От всички кризи, с които се е сблъсквала Европа, от еврото до Украйна, "тази е най-сериозната" и "нерешена", казва неотдавна българският политолог Иван Кръстев в интервю за всекидневника "Велт".

Тя "провокира огромен конфликт между западноевропейските и източноевропейските държави", като "Европа завива в консервативна посока" и навсякъде се наблюдава завръщане към национализма в атмосфера на "демографска паника", обяснява експертът.

Brexit

Великобритания се готви да напусне ЕС след вота в подкрепа на Brexit, белязан сериозно от въпроса с мигрантите. Италия избра първото полулистко правителство в Западна Европа. Във всички страни антимигрантските движения набират сила, а Ангела Меркел изглежда доста отслабена.

В същото време американският президент Доналд Тръмп раздухва жаравата.

"Цяла Европа направи огромна грешка, че допусна да влязат милиони хора, които толкова значително и насилствено промениха културата им!", написа той в Twitter през юни и обвини на първо място Германия.

Въпросът с мигрантите "отблъсна голяма част от германците от Меркел и едва не й коства поста", пише всекидневникът "Зюддойче цайтунг".

Меркел продължава да твърди, че не съжалява за взетото на 4 септември 2015 г. по хуманитарни причини решение да остави границите на Германия отворени за бежанците, много от които бягаха от войната в Сирия.

"Ще се справим", уверяваше тя тогава германците. Едно изказване, от което после се дистанцира.

Подобно на много други страни впоследствие Меркел затегна миграционната си политика. След като през 2015 и 2016 г. в Германия пристигнаха един милион кандидати за убежище, броят им за тази година се очаква да е под 200 000.

Същата е тенденция и в Европейския съюз като цяло, където през миналата година общият брой спадна до близо 650 000, а интеграцията на кандидатите за убежище чрез трудова заетост бележи явни успехи в Германия, благодарение на процъфтяващата икономика.

Най-голямото предизвикателство

Част от общественото мнение смята, че кандидатите за убежище са виновни за увеличаването на несигурността.

След убийството преди седмица на 35-годишен германец в Кемниц, за което правосъдието подозира, че е извършено от иракски кандидат за убежище, крайната десница излезе да преследва чужденците по улиците.

"Въпросът с имиграцията си остава най-голямото предизвикателство" за Европа, пише анализаторът Щефен Лене от фондация "Карнеги Европа".

"Въпреки че броят на пристигналите намалява, истерията се увеличава и популистките движения, а също така и растящ брой по-традиционалистки правителства се възползват от настроенията срещу мигрантите". Една тенденция, която най-вероятно ще се прояви при вота за Европейски парламент догодина.

Британският историк Нейл Фъргюсън е още по-песимистично настроен. "Вместо да доведе до сплотяване, кризата с мигрантите води до разединение" и всяка държава действа самостоятелно, пише той.

"Все повече си мисля, че въпросът с мигрантите ще бъде разглеждан от бъдещите историци като причината за разпадането на Европейския съюз", а "Brexit-ът - като първи симптом за това".

Това мнение не се споделя от Щефен Лене от "Карнеги Европа". Според него текущият дебат "може да послужи за катализатор на промяна в позитивна посока" и да позволи "изясняване" на ситуацията и по-добрата подготовка на бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
не се обясняяй кат някоя куррва ное знаем за кво иде реч ..... :)) ще се възпитаме бе нема страшно как ти каах кат сменят властта такива кат тебе са чао ... тая страница също ше е чао ако не си смени политическата ориентация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Пояснявам, че това беше в отговор на невъзпитаните коментари на michaelis12, които впоследствие явно са били премахнати от администраторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Троловете се познават по това, че вместо с аргументи си служат с лъжи и обиди. Обикновено не си правя труда да им отговарям, но днес явно си ме хванал в настроение за безсмислени спорове. Обидните думи ми въздействат само в случаите, когато са отправени от хора които уважавам, тъй че за твоите не ми пука. Това, че съм давал идеи за "намаляване на хората доходите" е лъжа. Писал съм, че ръстът на доходите е прекалено висок и трябва да бъде забавен, в противен случай той ще отприщи инфлацията и ще доведе до повишаване на цените. Което всъщност в момента се случва, тъй че съм бил прав. По-високите цени - както на имотите, така и на почти всички стоки вече започват да изяждат увеличенията на заплатите. Но човек трябва да е икономически грамотен, за да схване тази връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Гневът и неодобрението на тpoлчeтата го приемам като комплимент. Но стига толкова сте ме хвалили, че взе да ми става неловко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Оти го питаш Гошето - вече 2 годин, откак не му е секретар? Питай го Мави, он че ти каже, че от партийната субсидия, от лукановите куфарчета и от хонорари от Кремъл, е купил на децата имот на Козумел и там им ходи на гости без виза, или те му идват на гости в една селска кошара на Корсика - тя пък е подарък от френски комунисти ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Sakamanoto е или Коня, Юристката или Петрофф, просто тия педалчпета колко и да се кръщават си личи че са на заплата у некоя фондация .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 5 години
и как вижда децата ? на Канадската граница ли ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Колкото до мигрантите - прави са младежите по-долу - нема ни криза, ни проблем с мигрантите! То и мигранти нема - сичко е фейк нюз на Путин, ама нашето Марче (Гейбриъл) ше им покаже кон боб яде ли - закани се оня ден, най-късно до Коледа да ги приключи тези фалшиви новини. И после - нема новини - нема проблем... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Мави не знае дали му дават виза - още не е пробвал. Мави не ходи никъде с виза. Мави е стара, тежка гемия и вече не обича да подава молби за каквото и да било или да обяснява на разни нигъри по летищата за какво и защо, при кого, как и колко ще пребивава. Не ли да дава пръстови отпечатъци и да му ровят в телефона и в живота...Мави за последно е ходил с виза в Англия през 1992 г. по молба на тамошни партньори - те се занимаваха с консулския си отдел за визата тук - Мави само си занесе тескерето.Има достатъчно хубави места по света, където Мави ходи да си почива без виза, а пък по работа - на който му требва Мави, идва в София. И те така, Гоше... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 5 години
Мави не е бил там :) Не му дават виза :) Няма казвам тука що :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още