IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган предложи Турция да спре търговията в долари

Идеята на президента американската валута да бъде заменена с турски лири

17:46 | 03.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната търговска зависимост към американския долар трябва да бъде намалена, тъй като се превръща в пречка пред Турция. Това заяви президентът Реджеп Ердоган по време на посещение в Киргизстан, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

„Предлагаме да търгуваме в нашата собствена валута, а не в американски долари“, посочи той, без да се дават повече подробности.

В рамките на визитата си президентът също така коментира и продължаващите действия на властите срещу т. нар. фетулахистка терористична организация, както Анкара нарича мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен в организирането на опита за преврат в Турция от лятото на 2016 г.

По думите на президента тази терористична структура „се е организирала около образователните институции в световен мащаб“, също както в Турция.

По-рано миналата седмица стана ясно, че властите в Турция повишават данъка върху депозитите в чужда валута и отменят данъка върху депозитите в турски лири в рамките на усилията си да подкрепят затруднената си валута.

Междувременно централната банка в страната обяви, че  готви корекция на паричната си политика по време на предстоящата си среща по-късно този месец, след като последните данни показаха, че инфлацията се е повишила до най-високото си ниво от 2003 г. насам.

„Централната банка ще предприеме необходимите действия за поддържане на ценовата стабилност, като използва всички налични инструменти за това“, се посочва в съобщение на сайта на Турската централна банка.

Турската валута загуби около 40 процента от стойността си тази година заради безпокойството от икономическата политика на президента Тайип Реджеп Ердоган и заради продължаващия търговски и дипломатически спор със САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Кво предлага... направо да го спира.Не знам кво чака още.Да минават на търговия с "акбарки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Редкият мустак полага наистина големи усилия за да съсипе страната си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 15
red6
преди 5 години
Не знам защо цензурирахте "тур-чо-лята". Какво ви пречи? Даже това е похвала за тях, понеже едно 50% живеят във около 15ти век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
red6
преди 5 години
По-добре Rдоги да предложи да спрат с3кса с животни и опитите да раждат и двата пола. Ще има по-голям успех. Но... вече е късно. Тоя път *** ще са в ролята на животинките. Ех, ееееех, повратностите на съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още