IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини призова за по-голяма роля на ЕС заради хаоса в световния ред

Самата идея за мултикултурализъм е поставена под съмнение, заяви еврокомисарят

21:43 | 03.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини каза днес, че светът преминава през период на хаос и блокът от 28 държави трябва да работи по-тясно с международните партньори, тъй като многостранната система е поставена под заплаха, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред посланиците на ЕС, в която изложи визията си за идната година, върховният представител на общността по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини каза, че "целият свят преминава през момент на хаос и въпросът е само момент ли е това или е дългосрочна тенденция?".

"Самата идея за мултикултурализъм е поставена под съмнение", каза Могерини.

Макар че не спомена директно САЩ или президента Доналд Тръмп, Могерини подчерта значението на ядрената сделка с Иран и промените в световния климат, отхвърлени от Тръмп. Тя също така засегна централната роля на Световната търговска организация, чийто правила са поставени на изпитание от политиката на Тръмп.

"Нито една велика сила не е достатъчно велика в света днес", каза първият дипломат на ЕС.

Могерини призова посланиците да уверят партньорите си - които се простират от Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея до цяла Африка", че "Европа не се оттегля от световната сцена. Точно обратното, ще бъдем дори още по-ангажирани през идната година".

Федерика Могерини посочи, че Европейската комисия предлага повишаване на бюджета на Европейската служба за външна дейност - по същество служба зад граница с около 140 екипа по цял свят - с около 30 процента, за да покаже, че "сме готови да играем роля в света с нашите принципи, с нашите ценности, с нашите политики, но също и с нашите ресурси".

С население от общо около 500 млн. души ЕС е най-големият търговски блок в света и е водещ в предоставянето на финансови помощи.

Днес Могерини каза още, че няма да се стреми да остане на поста след изтичане на мандата й като първи дипломат на ЕС през 2019 г., предаде Франс прес. Тя посочи, че иска "да остави къщата в ред" на своя приемник през октомври 2019 г., когато изтича мандатът на настоящата Европейска комисия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Скъсват се от стимулации частниците, да анализират пазара.Време на суперкомпютър от частник не мож си купи, за разлика от университет, БАН и тям подобни. Руснаците също яко анализират, но тяхното е по-друга бира:Единственная в мире: Академия Генштаба ВС РФ раскрывает секретыhttps://topwar.ru/146446-edinstvennaja-v-mire-akademija-genshtaba-vs-rf-raskryvaet-sekrety.htmlТова, което писах го има между редовете, защото на тяхно разположение си имат суперкомпютър. Симулират военно дело, икономика и политика.... едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Федерика Могерини каза, че "целият свят преминава през момент на хаос и въпросът е само момент ли е това или е дългосрочна тенденция?"------Да и отговоря - дългосрочна тенденция е. Защо? Тук няма място да се обясни, но ако ме помоли .... :)Нейното изказване звучи крайно сериозно. Каква политика можеш да правиш, ако не са ти ясни тендециите и времевия обхват. Няма ли си някакви експерти? Че това е първият въпрос на който си отговаряш, когато изобщо се захващаш с нещо. Американците се скъсват от симулации на всевъзможни ситуации и тяхното развитие във времето. Вероятно това го правят и китайците, а може би и руснаците, а тя не знаела. Боже, боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още