IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският петрол мина 70 долара за барел след затваряне на две платформи*

Според трейдърите сортът Брент е притиснат от сътресенията на развиващите се пазари и силния долар

10:20 | 04.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се движеха разнопосочно по време на азиатската сесия, като американският суров петрол премина символичната граница от 70 долара за барел след затваряне на две платформи в Мексиканския залив в очакване на наближаващ ураган, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 0,63% до 70,24 долара за барел. Сортът Брент обаче отчете понижение в цената си с 0,12% до 78,06 долара за барел.

Американската компания Andarko Petrolium обяви в понеделник, че е затворила две платформи в северната част на Мексиканския залив преди тропическата буря Гордън да премине в ураган.

Междувременно Индия разреши на държавните рафинерии да внасят ирански петрол, ако Техеран организира и застрахова танкерите. Много международни превозвачи са спрели да зареждат ирански петрол, тъй като американските санкции им пречат да застраховат товарите. Така Индия и Китай – двете най-големи вносителки на петрол в Азия, правят планове за продължаване на покупките от Иран въпреки натиска на Вашингтон за намаляване на поръчките.

Според трейдърите сортът Брент е притиснат от сътресенията на развиващите се пазари и силния долар, тъй като това прави вноса на петрол за страните, използващи други валути, по-скъп.

„Цените на суровия петрол биха могли да достигнат 80 долара за барел в краткосрочен план, като предлагането може да надвиши търсенето в световен мащаб“, обясняват от британската банка Barclays.

За 2020 г. от Barclays очакват барел Брент да достигне средна цена от 75 долара спрямо предишната си прогноза от едва 55 долара за барел. За сравнение прогнозата на френската банка BNP Paribas за средната цена на барел Брент през 2019 г. е 79 долара.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,41% до 1201,70 долара за тройунция, след като доларът достигна едноседмичен връх на фона на засилващото се глобално търговско напрежение и икономическите притеснения на развиващите се пазари. Цената на златото се е понижила с около 8% през тази година заради покачващите се лихвени проценти в САЩ, търговксите спорове и турската криза, като голяма част от инвеститорите в момента предпочитат да инвестират в долари, тъй като смятат валутата за безопасен актив.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,29% до 95,41 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,27% до 111,37 пункта. Австралийският долар поевтинява спрямо американския до 0,7203 долара.

*Информацията е актуална към 9:27 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Споооко бро, САЩ са на възраст колкото Большой Театр, но са фалирали до сега поне 4 пъти, идва 5-тия, начиная с фалита ИЛИ на пенсионните им фондове, ИЛИ на промишлеността:https://***.youtube.com/watch?v=ZL_pUIyi-eY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Озаптете се бре! Путин си пълни джобовете! Как ще го фалирате при тия цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още