IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски ще са таксите за временни паспорти и свидетелства за съдимост в чужбина

Българите зад граница ще си вадят документите по-евтино – със 17 евро по-малко за паспортите и с 10 евро за свидетелствата за съдимост

15:58 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина се намалява с една четвърт, а досегът на гражданите с бюрокрацията ще бъде облекчен.

Това предвижда Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет, което прие правителството. Промените са по предложение на Екатерина Захариева, заместник министър-председател и министър на външните работи, съобщи пресцентърът на кабинета.

До намалението се стига чрез премахването на две такси на обща стойност 17 евро.

Временните български паспорти, издавани в чужбина, ще струват 50 евро вместо досегашните 67 евро. Мерките са част от усилията на правителството за облекчаване на административната тежест, решиха министрите.

До момента при приемане и обработване на заявления за издаване на българските лични документи дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки отделен документ включително за получаване на формуляр-заявление в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на МВР - 16 евро, отпадат.

Друг текст в постановлението предвижда намаляване на таксата за издаване на свидетелство за съдимост при подадено в чужбина заявление. Досега за услугата се заплащаха 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Тази такса се намалява на 10 евро – наполовина.

Гражданите вече няма да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки.

Отпада и събирането на такси чрез Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на България относно съдействие за издирване в чужбина на физическо лице, посочиха от пресцентъра на правителството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още