IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon също премина прага на пазарна капитализация от 1 трлн. долара

Компанията върви по стъпките на Apple, която отбеляза успеха по-рано миналия месец

20:10 | 04.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Amazon.com Inc. нараснаха по време на американската търговия с 1,9%, което тласна за кратко пазарната оценка на компанията над прага от 1 трлн. долара.

С това тя стана следващата, която достигна подобна оценка, след като по-рано миналият месец това направи Apple, съобщава Bloomberg.

Това е значителен успех за изпълнителния директор Джеф Безос, който основава Amazon в гаража си през 1994 г. като малка онлайн книжарница. В момента той е най-богатият човек в света, който ръководи предприятие  с годишни продажби за над 200 млрд. долара и над 575 000 служители.

И макар компанията да е изминала дълъг път от скромното си начало, нещата за нея се движиха бързо особено през последните няколко години. Цената на книжата й се увеличи повече от три пъти от 2015 г. насам, достигайки във вторник цена от 2050,50 долара.

Малко преди 20 ч. българско време поскъпването им е с 1,03% до 2033,44 долара.

Apple и Amazon не са първите компании, които прекрачват границата от 1 трлн. долара. Енергийната PetroChina за кратко достигна тази сума в края на 2007 г., но след това бързо се понижи след срива в цената на петрола по време на финансовата криза.

Скоро обаче техният елитен клуб може да бъде допълнен и от Alphabet Inc. и Microsoft Corp., които също са близо до заветния праг.

Преминавайки отвъд търговията с книги, Безос представи по нов начин търговията на дребно, свързвайки директно с помощта на интернет потребителите и търговците. Той успя да разшири бизнеса си от книги до музика и филми, добавяйки още играчки и електроника.

На инвеститорите обаче им отне време преди напълно да оценят дългосрочните стратегии на Безос. Цената на акциите на Amazon поскъпнаха през последните години благодарение на визията му отпреди десетилетие.

„Ако всичко, което правиш трябва да проработи във времева рамка от три години, то ти се състезаваш с много хора“, заяви пред списание Wired Безос през 2011 г. „Но ако си готов да инвестираш в седемгодишна времева рамка, то ти се състезаваш срещу част от тези хора, защото много малко хора, тъй като много малко компании са готови да го направят“, допълни той.

Съществуваха и много притеснения, че Amazon е „непечеливша“, тъй като Безос инвестираше толкова упорито в растеж, че често отбелязваше тримесечия без печалба или с минимални маржове. Провалът на смартфона Fire през 2014 г.може би е една от най-големите неуспехи на компанията.

Но тя успя да се съвземе още същата година с пускането на пазара на активиращия се с гласова команда говорител Echo и дигиталният домашен помощник Alexa. Но безпорно най-големият успех на Amazon е услугата Prime, която стартира през 2005 г. и която в момента се радва над 100 млн. потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Анонимен
преди 5 години
:)) И след като никога не е плащала дивидент, най вероятно според мазнокосата императрица, компанията е пълен ***, акцията и не струва нищо, а Безос е крадец и мошеник. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
според местните пишман инвеститори, Безос дали е бил мошшшеник след като над 10 години бяха на загуба ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още