IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с климатичните промени може да добави 26 трлн. долара към глобалната икономика

Според нов доклад зелените инвестиции може да генерират 65 млн. нови работни места през 2030 г.

08:55 | 05.09.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Силните действия за борба с климатичните промени може да добавят 26 трлн. долара към световната икономика до 2030 г., твърди проучване, публикувано в сряда, което се опитва да разсее страховете, че пренасочването от изкопаемите горива ще подкопае растежа.

Американският президент Доналд Тръмп например заяви миналата година, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата, защото то налага определяните от него „драконови финансови и икономически ограничения“ върху страната му.

В същото време Глобалната комисия по икономиката и климата (Global Commission on the Economy and Climate), която включва бивши държавни ръководители, бизнес лидери и икономисти, казва, че има „безпрецедентна инерция“ към по-зелен растеж, която ще засили заетостта и икономиките на страните.

Дръзките действия към климата може да донесат общи нетни ползи в размер на 26 трлн. долара от сега до 2030 г. - сума, която няма да бъде генерирана, ако бизнесът продължи, както обикновено, казва Комисията.

„Все още има усещане, че преминаването към нисковъглероден курс ще бъде скъпо“, казва водещият автор на проучването Хелън Маунтфорд за Ройтерс. „Това, което се опитваме да направим с този доклад, е веднъж завинаги да забием пироните в ковчега на тази идея“.

Проучването на Комисията добавя подробни прогнози, след като през 2014 г. тя публикува доклад, за да подчертае икономическите възможности, които се отварят, при отдалечаването от изкопаемите горива.

По-умните инвестиции в по-чиста енергия, градове, храни и употреба на земите, вода и индустрия може да генерират 65 млн. нови работни места през 2030 г., което се равнява на работните сили на Египет и Великобритания взети заедно, показва проучването.

С пренасочването от изкопаемите горива към по-чистите енергии, например вятърната и соларната енергия, може да се избегнат 700 хил. преждевременни смъртни случая в следствие на замърсяване на въздуха през 2030 г., добавя докладът.

Проучването препоръчва по-високи цени на емисиите от въглероден двуокис от по 40-80 долара за тон до 2020 г. за големите икономики.

Реформи с цел предоставянето на субсидии в енергийния сектор, заедно с по-високи въглеродни цени, може да носят държавни приходи от по 2,8 трлн. долара годишно, се казва още в проучването.

Бившият президент на Мексико Фелипе Калдерон, който е почетен председател на Комисията, коментира, че проучването е „манифест как можем да превърнем по-добрия растеж и по-добрия климат в реалност“.

Тръмп, който се съмнява, че причинените от човека емисии от парникови газове са основната причина за климатичните промени и иска вместо това да насърчи развитието на въглищната индустрия, заяви, че Парижкото споразумение от 2015 г. може да струва 2,7 млн. работни места в САЩ до 2025 г.

Докладът обаче прогнозира, че загубените позиции в САЩ в областта на изкопаемите горива могат лесно да бъдат компенсирани от ръст на заетостта при възобновяемите източници и строителството. Според проучването 476 хил. души сега работят във вятърната и слънчевата енергетика в САЩ.

Въпреки сигналите за климатични промени докладът казва, че „не постигаме напредък достатъчно бързо“, за да ограничим повишаването на температурата, което се свързва с повече наводнения, горещи вълни, пожари и покачващо се морско равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 5 години
65 милиона места за 2030 г.... бая народ ще чакат да стане 2030 г. Оправете си подзаглавието... до ... 2030 г.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Пък ако удесеторят цените на емисиите от въглероден двуокис, може да се добавят още повече трлни към глобалната икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още