IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва "Винпром Карнобат", "СИС Индустрийс" и "Топаз Мел"*

Образувано е досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари

09:32 | 05.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Специализираната прокуратура извършва днес следствени действия в офиси, които се намират във „Винпром Карнобат“, „СИС Индустрийс“ и „Топаз Мел“, съобщи държавното обвинение.

Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъци в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари. 

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 – 2018 г., като  реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за пране на пари. В периода 2009  – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура на 18 юли 2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на София, Карнобат, селата Венец и Церковски в община Карнобат.

Основен собственик на „Винпром Карнобат“ е „СИС Индустрийс“, заедно с Жозеф Абдо Фегали, Миню Стайков, Стефан Горинов и Десислава Крумова Николова, показва справка в Търговския регистър.

В производителя на алкохол „СИС Индустрийс“ съдружници са „НЕТ Акуизишън“ с най-голям дял,  „Екуити Файнанс“,  Десислава Крумова Николова, Рени Стайкова и Стефан Горинов.

В „Топаз Мел“ съдружници са Димитър Балджиев и Миню Стайков.

Според данните в Търговския регистър дружеството „СИС Индустрийс” ООД е направило непарична вноска в капитала на „НЕТ Акуизишън“ на стойност 54 млн. лева, срещу които акционерът „Сеневикс” ООД с регистрация в американския щат Невада е записал нови акции на същата стойност.

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миньо Стайков и още девет души са задържани при акцията на прокуратурата, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг около обяд, уточнява БТА.

Делото било образувано преди около два месеца, когато ГДБОП и спецпрокуратуата намерили фабрика за незаконни цигари в Карнобат. Оказало се, че синът на кмета на Карнобат Иван Димитров е собственик на сградата, в която се е помещавала фабриката. Тя била от затворен тип и никой не влизал и излизал от нея. Вътре работели арменци, имали там спални и фитнес. Димитров казал, че не е знаел за какво се използва сградата.

Една от линията на разследването е, че пари от незаконната дейност са изпирани през винпрома. Все още е трудно да се каже каква е щетата за държавния бюджет. Претърсвания в момента вървят на 6-7 адреса, коментира още Иван Гешев.

На място в Карнобат и околните населени места е зам-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов, за да оказва методическа помощ. Правят се проверки на фирми от НАП и митниците. Проверява се и дали "Винпром Карнобат" е декларирал правилно пред държавата произведеното.

Иван Гешев обясни, че утре ще са ясни доказателствата и дали ще се повдигнат работни обвинения срещу някои от задържаните лица.

По думите му няма връзка между сегашното разследване и делото срещу семейство Арабаджиеви. По данни на разследващите щетата по делото Арабаджиеви не е като в началото се смяташе около 600-700 хил. лв., а 6-8 млн. лева невнесено ДДС.

* Допълнена към 12.10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
superexpert
преди 5 години
Следващата седмица и във винпром Пещера и Галакси груп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Приключиха тези, не че ще ги разнищи прокуратурата, ама е време да се прехвърлят на следващия клон, достатъчно се задържаха в тоя бизнес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още