IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон остава безапелационен финансов лидер в Европа месеци преди Brexit

В световен мащаб Ситито е изпреварено само от Ню Йорк, но на Стария Континент конкурентите му остават значително по-назад

10:42 | 05.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондонското Сити продължава да бъде лидер на финансовата активност в Европа и остава много по-напред от конкурентите си от Европейския съюз като Париж и Франкфурт само месеци преди Brexit.

Това показва ново проучване на аналитичния център New Financial, което се фокусира върху стойността на реалната местна и международна финансова активност като управлявани активи и издаване на ценни книжа, съобщава Ройтерс.

В световен мащаб Лондон е изпреварен единствено от Ню Йорк, който получава оценка 79 от максималните 100.

Великобритания остава на второто място, но с доста по-нисък резултат от 40 пункта. Това обаче все пак е значителна преднина пред другите европейски държави, които се надяват да привлекат част от финансовия бизнес на Ситито след излизането на страната от състава на ЕС през март другата година.

Според управляващия директор на New Financial Уилям Райт не е изключено преместванията на банки и инвестиционни мениджъри да доведе до промяна в позициите, но останалите финансови центрове в Европа „има още много да наваксват“.

По отношение на международната търговия, която е в най-голям риск от Brexit, Великобритания получава дори още по-висок резултат – 46 пункта от 100. Това е почти двойно по-висок резултата от този на Люксембург и над три пъти от този на Германия и Франция, става ясно още от проучването.

Европейските регулатори поискаха от банките в Лондон да лицензират нови центрове преди излизането на Великобритания от ЕС и все още не е ясно какъв и колко достъп Ситито ще има до пазарите на блока. Страната вече предупреди, че нейните компании ще пострадат от по-високи разходи и раздробяване на пазара, ако Лондон бъде откъснат от континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stat counter
преди 5 години
След първата по-брутална криза другите европейски дестинации ще наваксат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още