IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво се дължи рекордният ръст на цените у нас от началото на века?

Основният фактор е изоставането на цените в България спрямо пазарите преди 17 години, смята Емил Хърсев

10:05 | 05.09.18 г. 1
На какво се дължи рекордният ръст на цените у нас от началото на века?

България е на четвърто място в Европейския съюз по поскъпване на стоките и услугите между 2000 и 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. С изключение на мебелите и домакинските уреди, цените на стоките и услугите у нас като цяло отбелязват по-голямо повишение в сравнение със средното равнище в ЕС през разглеждания период, като в почти всички категории сме в топ пет по нарастване на цените.

Според финансиста Емил Хърсев основният фактор за увеличението на цените у нас е изоставането спрямо пазарите преди 17 години. Той напомни, че България като най-бедната страна с най-ниски доходи е и с най-ниски цени.

"При нас структурата на потреблението преди 17 години е била различна. В началния период при нас е доминирало потребление на храни, а те имат най-нисък ръст в ЕС и у нас. Много ниска е базата на потребление в началото. Няма значение, че самият пазар е малък", уточни експертът в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Що се отнася до рекордния спад на чуждестранните инвестиции Хърсев е на мнение, че не трябва толкова да ни вълнуват, защото точно тези инвеститори най-бързо бягат при криза на вътрешния пазар.

Мнението на журналиста Петър Илиев е, че не е важно колко са нараснали цените от началото на века, важно е да се отбележи, че България е една от най-евтините държави в ЕС спрямо цените във всички сфери.

"Трябва да се съпоставят цените със заплатите. Ако средният ръст на цените у нас от 2000 година насам е 85%, то в същото време средната работна заплата е нараснала с 600%. Големият ръст на храните и услугите идва от увеличението на цената на тока, здравеопазването, акцизите, водата и другите подобни услуги. Държавата беше принудена да ги вдигне изкуствено", каза Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Петър Илиев отбеляза още, че в близките 5 години Бургас, Варна и Пловдив ще настигнат София по средна работна заплата.

Още от разговора вижте във видеото

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 5 години
ВМЕСТО ДА МАЛОУМНИЧИТЕ, да бяхте отишли до комшиите да видите как българина пазари евтини стоки от първа необходимост. Този шопинг е в резултат от обезценката на съседните разплащатални средства и НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ!!ДРЪЖТЕ БОРДА И КУРСА НА ЛЕВА ЗДРАВО ГОСПОДА ДРУГАРИ , и наблюдавайте как скоро в магазините за хранителни стоки ще се разхождат едни големи охранени ПЛЪХОЦИ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ВСЕ ТАКА ДА МАЛОУМНИЧИТЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още