IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING получи глоба от 900 млн. долара по обвинения в корупция и пране на пари

Кредиторът е признал за „сериозни слабости“ при осъществяването на политиката си за надлежна проверка на свои клиенти

12:48 | 05.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ING Groep NV се съгласи да плати сумата от 775 млн. евро (900 млн. долара), за да уреди разследване на холандската прокуратура по обвинения, включващи пране на пари и корупционни практики. Това е една от най-големите глоби, налагани на банковия сектор в страната в рамките на наказателно дело, съобщава Bloomberg.

Кредиторът е признал за „сериозни слабости“ при осъществяването на политиката си за надлежна проверка на свои клиенти, с които се избегват извършването на финансови престъпления в холандския си клон в периода 2010 г.-2016 г., става ясно от изявление на базираната в Амстердам банка. В него се посочва също, че кредиторът е предприел действия срещу свои бивши и настоящи високопоставени служители във връзка с делото.

Те включват отмяна на бонуси и „прекратяване на задължения“, посочват от банката.

Разследването беше фокусирано върху ролята на банката в случаи, включващи необичайни плащания, извършени от компанията за телекомуникационни услуги VimpelCom Ltd. на друга компания собственост на узбекистански държавен служител, заявиха от своя страна от холандската прокуратура.

VimpelCom Ltd., която смени името си на Veon, се призна за виновна през 2016 г. във връзка с нарушаване на американското антикорупционно законодателство и се съгласи да плати 795 млн. долара на американските и холандски власти. ING от своя страна беше заподозряна в това, че не е докладвала за извършването на необичайни трансакции или не ги е оповестила навреме.

Плащането на дължимата от ING сума ще се състои в 675 млн. евро глоба и 100 млн. евро върната печалба, като средствата ще бъдат приспаднати при изчисляването на резултатите за третото тримесечие. Управителният съвет на банката ще се откаже от бонусите си за 2018 г. заради глобата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още