IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер официално влезе в битката за поста на Юнкер

Германецът, който вече получи подкрепата на Ангела Меркел, заяви, че иска да е следващият председател на ЕК

13:35 | 05.09.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Манфред Вебер по време на събитие на ЕНП <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер по време на събитие на ЕНП Снимка: Ройтерс

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер обяви днес официално готовността си да се състезава за поста на председател на Европейската комисия.

Германецът написа в Twitter, че иска да бъде водещ кандидат на ЕНП и да стане следващият председател на ЕК.

Европа има нужда от ново начало и повече демокрация, добави той, цитиран от БТА. Вебер също така обещава „да върне Европа на хората“ и да възстанови връзката между гражданите и ЕС. По неговите думи в днешно време оцеляването на ЕС е поставено под въпрос, защото Общността е изправена пред вътрешни и външни изпитания.

ЕНП открива от утре процедурата за избор на водещия си кандидат за следващ председател на ЕК. Председателят на комисията се избира от Европейския съвет и от ЕП на основата на резултатите от изборите за евродепутати догодина.

Водещи кандидати бяха излъчени за пръв път на изборите за ЕП през 2015 г. и тогава най-голяма подкрепа събра Жан-Клод Юнкер (ЕНП). На 17 октомври изтича срокът за писмените заявки до ЕНП с други кандидати за вътрешнопартийната надпревара. На 8 ноември партията с гласуване ще определи окончателния си състезател в за поста, припомня БТА.

В следващите седмици се очаква останалите политически групи в Европейския парламент също да започнат процеса по излъчването на водещи кандидати за председател на ЕК.

Юнкер вече обяви, че не желае да води комисията за втори мандат.

Вебер, който е представител на баварската партия в управляващата германска коалиция Християнсоциален съюз (ХСС), има големи шансове да стане следващия председател на ЕК, след като германският канцлер Ангела Меркел даде подкрепата си за кандидатурата му по-рано миналата седмица.

Меркел, която е лидер на най-многолюдната и богата държава в блока, се очаква да окаже значително влияние върху избора на ЕНП за т. нар. Spitzenkandidat, или кандидат за председател на ЕК. По-рано се появиха и съобщения, че тя иска именно германец да поеме важния пост, след като се е отказала от амбициите неин сънародник да поеме ръководството на Европейската централна банка.

Списание Der Spiegel съобщава, че в момента Вебер лобира за подкрепата и на други партии преди конгреса на ЕНП в Хелзинки през ноември, на който ще бъде избран официален кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
ЕНП е силата, чрез която САЩ обезличиха политически ЕС и сега береме плодовете от това... Нищо повече от прокарване на американски интереси не може да се очаква от кандидат на тази партия. С президент като Тръмп насреща, обаче, ше бъде интересно за гледане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 5 години
Добра кандидатура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Надявам се ес да се разпадне под ръководството на Вебер. Наистина голяма ирония на съдбата би било да видим краят на еврокошмарите, които ни мъчат вече 11 години да приключат когато германците на кормилото на потъващия кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още