IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилване на инвестиционния обмен договориха президентите на България и Индия

Отбрана, фармация, земеделие, ядрени изследвания ще са перспективните сфери

14:36 | 05.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Р България</em></p>

Снимка: Президентство на Р България

България и Индия ще насърчат контактите между бизнеса в сфери с висока добавена стойност за удвояване на двустранния икономически обмен през следващите години. За това се договориха президентите Румен Радев и Рам Натх Ковинд, които проведоха среща днес в София.

По покана на българския държавен глава, президентът на Република Индия е на държавно посещение у нас заедно със съпругата си Савита Ковинд. Това е първото посещение на индийски президент в България за изминалите 15 години, с което се възстановява и политическият диалог на най-високо равнище между България и Индия. Във водената от Рам Натх Ковинд делегация са включени представители на десетки индийски компании, съобщават от пресслужбата на държавния глава. 

Информационните технологии, ядрените изследвания, проучването на космоса, отбраната, фармацията, земеделието и туризма бяха откроени от Румен Радев и Рам Натх Ковинд като особено перспективни сфери за насърчаване на икономическия обмен. Индия бележи устойчив ръст на БВП от 7-10% през последните 10 години и България ще работи за засилване на инвестиционното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, подчерта на срещата българският президент.

По думите на Румен Радев свързването на България и Индия от пряка въздушна линия ще стимулира допълнително контактите между бизнеса двустранните търговски отношения, както и реализацията на общи проекти. „Трябва значително да засилим икономическото си партньорство, за да може то да отразява дълбочината на политическите ни отношения“, подчерта от своя страна Рам Натх Ковинд.

Сътрудничеството в сферата на отбраната, съвместните изследвания и обмен на отбранителни технологии, както и военното обучение, също бяха откроени като перспективни сфери от взаимен интерес. Предстои експертна делегация от Индия да посети България за проучване на възможностите и програмите, които предоставят българските висши военни училища.

В присъствието на двамата президенти в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бяха подписани редица двустранни документи - Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 г.“, Меморандум за сътрудничество в областта на туризма, Меморандум за разбирателство между Индийския съвет за културни отношения и СУ „Св. Климент Охридски“ за гост-преподавател по хинди, както и Меморандум за сътрудничество между Институт за ядрени изследвания и ядрена енергия и Глобален център за сътрудничество по ядрена енергия.

Двамата президенти ще закрият Българо-индийския бизнес-форум, в който участват представители на над 300 компании от двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
"Информационните технологии, ядрените изследвания, проучването на космоса, отбраната, фармацията, земеделието..."Все позиции, в които сме лидери и има какво България да даде на Индия ... :lol:"Сътрудничество в сферата на отбраната..." Хахаха... Ще учиме индийците как да си уникожат армията и как да ги пази НАТО от Русия... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
тая му е личната шофьорка :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
крас
преди 5 години
ЕЙ какъв пич ни е президента!!А тази отдясно на него каква е - преводачката или завеждащата ПР на президента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още