IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света

В кулата има апартаменти, вътрешен басейн, хотел и общи пространства

13:50 | 09.09.18 г. 4
<p>
	<em>Източник: Mets&auml; Wood</em></p>

Източник: Metsä Wood

Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света, информира Франс прес. Дървото е възхваляван материал заради слабия климатичен отпечатък и пожароустойчивостта си.

Кулата Мйос (Mjos) е разположена близо до езеро, чието име носи, на стотина километра от Осло, има 18 етажа и тази седмица подемен кран постави последната й греда. Когато бъде завършена, тя ще е висока 85,4 метра.

Изборът на дървен материал позволява да се намалят емисиите от въглероден диоксид в сравнение с бетонна сграда, твърдят инициаторите на проекта, цитирани от БТА. 

"Да строиш с дърво - това е да помагаш да се диша в по-добър свят", се посочва в комюникето на бизнесмена Артур Бухардт. Той твърди, че проектът е вдъхновен от Парижкото споразумение за борба срещу климатичните промени.

За да разсеят евентуалните страхове, авторите на проекта уверяват, че сградата е конструирана така, че да устои на пожар: както пъновете не могат да се запалят без подпалка, така и огънят ще овъгли повърхностно дебелите греди, но няма да ги разпали, твърдят създателите на проекта.

Откриването на кулата е предвидено за март 2019 година и тогава тя ще засенчи Треет (Treet) ("дърво" на норвежки), сграда, която се намира в западния норвежки град Берген и е висока 49 метра. Засега тя държи рекорда.

Новата сграда е трябвало първоначално да се издига на 81 метра височина, но накрая е получила няколко допълнителни метра с инсталирането на пергола на върха. В кулата има апартаменти, вътрешен басейн, хотел, офиси, ресторант и общи пространства.

Между другото, добавянето на няколко метра височина ще позволи на норвежката кула да надмине друга сграда, която в момента се строи ХоХо (HоHо) във Виена, която ще е висока 84 метра.

За разлика от норвежката сграда, която е изцяло от дърво, австрийската има хибридна структура, като смесва дърво (76 процента) и други материали.

Според организацията с нестопанска цел Съвет за високите сгради и градско местоположение, която е специализирана в устойчивия градски дизайн има и други, още по-амбициозни проекти, които са в напреднал етап. Сред тях са кулата Боабаб в Париж (120 метра) и Абебе корт тауър (Abebe Court Tower) в Лагос (87 метра). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
ejko
преди 5 години
"Да строиш с дърво - това е да помагаш да се диша в по-добър свят"Егати лицемерието... Колко дървета са отсечени, за да се построи тази сграда?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Стига плака :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 5 години
И аз не разбирам за какво са й на София небостъргачи, при положение, че нашата държава е сравнително незаселена и с намаляващо население, ама ей на - комплексарщината е навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Само не разбирам за какво и е на Норвегия толкова висока сграда -не виждам икономическаталогика - земя си имат предостатъчно... Високите сгради попринцип не са зелени изобщо. Представете си колко енергия отива напразно да се качи вода, храна и всякакви консумативи догоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още