IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ с Китай се изстреля до нов рекорд през юли

Като цяло дефицитът на САЩ е нараснал до 5-месечен връх

17:04 | 05.09.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ е нараснал до 5-месечен връх през юли, след като износът на соеви семена и самолети за граждански полети е спаднал, а вносът е ударил рекорден връх. Това предполага, че протекционстката политика на администрацията на Тръмп не дава очакваните резултати, предава Ройтерс.

Политиката „Америка на първо място“ на местната администрация доведе до размяна на реципрочни мита между САЩ и Европейския съюз, Канада и Мексико, както и ескалираща търговска война с Китай. Търговският дефицит при стоките с Китай е достигнал рекорден връх през юли.

Министерството на труда заяви в сряда, че търговският дефицит е скочил с 9,5% до 50,1 млрд. долара, нараствайки за втори пореден месец. Това предполага, че търговията може да забави икономическия растеж през третото тримесечие. Данните за юни бяха ревизирани нагоре до дефицит от 45,7 млрд. долара спрямо преди отчетените 46,3 млрд. долара.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха търговският дефицит да стигне до 50,3 млрд. долара през юли. Президентът Доналд Тръмп защити митата върху стоманата, алуминия и редица китайски стоки като нужни, за да се подкрепят американските индустрии от „нечестната чужда конкуренция“.

Администрация каза, че елиминирането на търговския дефицит ще поведе икономиката устойчиво към по-бърз растеж – аргумент, който бе отхвърлен от икономисти заради редица ограничения като ниската производителност и слабия ръст на населението.

Търговският дефицит се сви през април и май, след като земеделците изнесоха предварително големи обеми соеви семена за Китай, преди реципрочните мита на Пекин да влязат в сила в началото на юли.

Коригиран спрямо инфлацията, търговският дефицит като цяло се е увеличил до 5-месечен връх от 82,5 млрд. долара през юли спрямо 79,3 млрд. долара през юни. Т.нар. реален дефицит през юли е над средния за второто тримесечие от 77,5 млрд. долара.

Ако тази тенденция продължи през август и септември, търговията може да забави растежа за третото тримесечие. Търговията допринесе с 1,17 пр.п. за годишния темп на растеж от 4,2% през второто тримесечие, който бе почти двойно по-бърз от този за периода януари-март.

Търговският дефицит при стоките с Китай е скочил с 10% на месечна база до рекордните 36,8 млрд. долара през юли. Дефицитът с Мексико обаче се е свил с 25,3% до 5,5 млрд. долара, а с Канада – се е изстрелял с 57,6% нагоре до 3,1 млрд. долара.

Търговският дефицит с Европейския съюз също се е вдигнал с 50% на месечна база до рекорден връх от 17,6 млрд. долара.

През юли износът на стоки и услуги като цяло е спаднал с 1,0% до 211,1 млрд. долара на месечна база. Вносът се е увеличил с 0,9% до 261,2 млрд. долара спрямо предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Че какво произвежда и изнася САЩ,че да пребори тенденцията?Всичко притях е внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още