IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на бюджетите е предизвикателство не само за Италия

Германия, Франция, Испания и Гърция също ще трябва да балансират между дадените обещания и тяхното изпълнение

09:22 | 06.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сезонът на бюджетите в Европа вече започна и макар Италия да се намира под светлините на прожекторите, други страни на Стария континент също ще трябва да да се справят със собствените си предизвикателства и да изработят фискалните си планове за идната година.

Всички правителства разполагат с време до 15 октомври да представят своите проектобюджети пред Европейската комисия, която трябва да даде мнението си за това дали те са в съответствие с фискалните правила на блока до края на ноември.

Италианската популистка управляваща коалиция е в центъра на вниманието вече цяло лято заради своите обещания за по-високи разходи и по-ниски данъци, които разтревожиха инвеститорите. В същото време притесненията за огромния дълг на страната се проявиха в масова разпродажба на облигации, тласкайки доходността до нива, които за последно са били наблюдавани по времето на финансовата криза.  

В останалата част на Европа френският президент Еманюел Макрон трябваше да промени плановете си заради бавния икономически растеж и забавянето на насочените към бизнеса данъчни облекчения. В Испания пък правителството на малцинството на Социалистическата партия по всяка вероятност  ще трябва да се примири с редица компромиси в своя желан бюджет.

Агенция Bloomberg обобщава какви са предизвикателствата пред бюджетите на Франция, Германия, Гърция и Испания в разгара на бюджетния сезон.

Франция: Доходност по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК), сега – 0,69%, преди година – 0,68%, държавен дълг към края на 2017 г. – 97%

Бюджетни обещания: увеличаване на заетостта посредством данъчни съкращения за бизнеса и служителите, но и таван на пенсиите и някои социални помощи, за да може да се ограничи дефицита

Основни предизвикателства: с бързото изхабяване на блясъка на Макрон ще е трудно французите да бъдат убедени да приемат свиване на така ценените от тях семейни и жилищни помощи. Макрон пропада в социологическите проучвания от избирането си през 2017 г., като през лятото той нямаше време за почивка заради оставката на своя най-популярен министър и скандал, в който беше замесен неговият телохранител.

Компаниите, които някога възприемаха президента като свой герой, сега започват да се съмняват в него, след като правителството му забави въвеждането на очаквани данъчни съкращения. След поредица от стачки тази година има условия за още по-голямо охлаждане на отношенията със синдикатите през 2019 г. заради планове за промяна на пенсионната система и обезщетенията за безработни. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Във всяка държава бюджетът е с неправилна структура на приходи и разходи. Предпоставката за това е пренебрегването, че Централната банка (ЦБ) работи без защита срещу щетите от незлатните пари.При допускането на съдбовната грешка държавният бюджет е с намалени приходи и завишени разходи. Правителството на съответната държава заплаща държавните щети от наличната грешка с пари от данъци и/или нови дългове.При запазването на държавната грешка колкото по-добре се изпълнява бюджетът на съответна държава, толкова са повече обществените щети и е по-голям провалът на правителството.Мнозина разчитат ЦБ да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. ЦБ няма необходимите права за защита срещу щети от незлатните пари и не може да спаси правителството.В съответна държава, устойчивият обществен просперитет е възможен само при защита срещу щети от незлатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още