IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари продължават да натежават върху азиатските борси

За по-мрачното настроение допринесе и разпродажбата на технологични акции на Wall Street

11:01 | 06.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък на червена територия заради продължаващите притеснения около състоянието на развиващите се пазари, тласнати надолу и от разпродажбата на технологични акции на Wall Street, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 отбеляза понижение от 0,41% до 22 487,94 пункта. Значително поевтиняване на книжата си с 6,4% отчете електрическата компания Hokkaido Electric Power Co Inc, след като по-рано днес силно земетресение на остров Хокайдо предизвика мащабно спиране на тока и взе жертви.

Южнокорейският измерител Kospi завърши деня със спад от 0,2% до 2287,61 пункта, като някои от големите технологични имена като Samsung Electronics и SK Hynix отчетоха загуби.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 се понижи с 1,12% до 6160,40 пункта, като секторът на телекомуникациите завърши сесията със спад от 2,6%.

В Китай хонконгският индекс Hang Seng index отбеляза понижение от 1,33% до 26 881,36 пункта. В континенталната част на страната Shanghai composite  завърши борсовата сесия с намаление от 0,47% до 2691,59 пункта, а по-малкият измерител Shenzhen composite се понижи с 0,72% до 1431,86 пункта.

Валутите на развиващите се пазари остават във фокуса на инвеститорите, като лошото представяне не остана ограничено само до аржентинското песо и турската лира, но засегна и азиатските валути като индонезийската и индийската рупия.

„Яростната атака на силния американски долар и разпродажбата на валутите на развиващите се пазари – начело с аржентинското песо и турската лира, е на пауза“, заявиха от Mizuho Bank. „Но тази пауза не трябва да се бърка с повратна точка, тъй като все още няма признаци на панацея за студените тръпки от развиващите се пазари“, предупредиха още от банката.

Междувременно доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, успя да се възстанови от по-ранните си загуби, достигайки до 95,18 пункта.

В същото време японската йена запази ръста си спрямо долара, достигайки до 111,32 йени за долар. Австралийският долар не успя да запази ръста си и се търгува за 0,7169 за щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още