IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Не сме готови за търговско споразумение с Китай

Въпреки това президентът заяви, че разговорите с Пекин продължават

12:29 | 06.09.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ все още не са готови да сключат споразумение за решаване на търговския си конфликт с Китай. Въпреки това държавният глава посочи, че преговорите между двете страни продължават, съобщи Ройтерс.

Досега двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху стоки за по 50 млрд. долара, като американската администрация обмисля скоро да въведе нов кръг от налози върху китайска продукция за 200 млрд. долара.

„Справихме се много добре в преговорите с Китай, но не сме подготвени да сключим сделката, която те искат да направим“, каза Тръмп пред репортери в Белия дом, без да дава повече подробности.

„Ще продължим да разговаряме с Китай. Много уважавам президента Си (Дзинпин – бел. ред.)“, допълни още държавният глава, според когото обаче Вашингтон сега не може да сключи споразумение с Пекин.

САЩ искат от Китай подобряване на пазарния достъп и защита на интеектуалната собственост за американските компании, намаляване на субсидиите за определени индустрии, както и намаляване на търговската пропаст между двете страни в размер на 375 млрд. долара.

В същото време по-рано днес от китайското министерство на търговията заявиха, че властите в страната ще бъдат принудени да отговорят реципрочно, ако САЩ наложат нови мита срещу Пекин.

„Ако САЩ, независимо от опозицията, приемат каквито и да е било нови мерки, Китай ще бъде принудена да приложи необходими ответни мерки“, заяви говорителят на министерството Гао Фен, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Имхотеп
преди 5 години
A теб кво те б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
А'мчи к'ъ? Пентагонът не може да каже за какво е похарчил 21 трилиона долараНяма правописна грешка в заглавието не става дума нито за милиони, нито за милиарди. Двадесет и един трилиона долара се губят от отчетите на военното министерство на САЩ от 1998 до 2015 г.https://baricada.org/2018/09/05/pentagon-21trln/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още