IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши да блокира правителството, ако не получи пари за стената с Мексико

Ако не получи средства за строежа на стена по границата с Мексико, президентът обеща да не подпише новия бюджет за правителството след 30 септември

14:13 | 06.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да преустанови работата на американското правителство, ако Конгресът не му осигури достатъчно средства за защита на мексиканската граница. Това е промяна в позицията на президента от само ден по-рано.

Тръмп направи коментара си по време на среща с републикански лидери в Белия дом за законодателния дневен ред през следващите няколко месеца, съобщи Ройтерс.

По думите на президента Конгресът е постигнал „невероятен напредък“ по отношение на финансирането за правителството, но той също така иска да спази обещанието си за по-голямо финансиране за сигурността на границите.

В рамките на срещата Тръмп е заплашил, че няма да подпише закона за финансирането на правителството след 30 септември, ако законодателите не предвидят достатъчно средства за строежа на стената по границата с Мексико.

Неговата позиция противоречи на интервю, което той даде за изданието Daily Caller във вторник, когато заяви, че „не харесва“ идеята за спиране на работата на правителството. „Не виждам дори себе си или някой друг да затваря държавата точно сега“, заяви тогава държавният глава.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви в интервю за Fox News, че с президента е била проведена „добра дискусия“ и допълни, че очаква Тръмп да подпише проектозакона за финансирането преди края на фискалната година, с което да избегне прекратяване на работата на правителството.

„Все още искаме стената. Все още искаме да получим финансиране за стената. Но смятаме, че най-доброто време за тази дискусия е след изборите“ през ноември, посочи той.

Основна част от предизборната кампания на Тръмп се основаваше на обещанието за строеж на стена по мексиканската границата, която да спира притока на нелегални мигранти и за която президентът настоя Мексико да плати. След като това не стана, държавният глава се обърна към Конгреса с искане за 25 млн. долара за проекта в допълнение към други свои искания за борба с миграцията. До момента обаче законодателите не са постигнали споразумение за предприемането на каквито и да е било мерки.

През март Тръмп и американските власти успяха да избегнат спиране на работата на правителството, след като бе приет бюджет в размер на 1,3 трлн. долара, който да финансира правителството до 30 септември.

Едно евентуално спиране на работата на правителството би могло да се отрази отрицателно на Тръмп, ако на предстоящите междинни избори гласоподавателите обвинят Републиканската партия за проблемите във властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 1
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още