IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До какви геополитически промени доведе американският протекционизъм?

Според доц. д-р Евгений Кандиларов все повече анализатори започват да говорят за нова Студена война, този път между САЩ и Китай

15:43 | 06.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вече стана ясно, че протекционистичната политика на американския президент Доналд Тръмп не дава очакваните резултати относно търговския дефицит на САЩ с Китай. Това каза доц. д-р Евгений Кандиларов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. По думите му китайската икономика има традиции, които е трудно да бъдат преустановени, още повече, че САЩ далеч не са основният търговски партньор на страната.

Все пак мерките на Тръмп далеч не касаят само икономическите аспекти на отношенията между САЩ и Китай, посочи още Кандиларов. 

„Все повече анализатори започват да говорят за нова Студена война. Този път срещу САЩ няма да се изправи Русия, а Китай. Целите на Тръмп включват и разширяване на геополитическото му влияние в света“, посочи още той. 

Гостът определи Европейския съюз (ЕС) като „полюсна сила в международните отношения“. Той добави, че ЕС би трябвало да се стреми да запази тази си позиция именно с оглед на нарастващата сила на страни като Китай и Индия, както и някои държави в Южна Америка.

Според Кандиларов Китай също има стремеж да разширява позициите си на Стария континент, тъй като той предлага един от най-богатите пазари.   

Историкът посочи още, че макар към момента целите на Русия и Китай да изглеждат еднакви – независимост от САЩ, то предстои те скоро да се сблъскат. Причина за това според него ще станат общите им интереси в Централна Азия. 

Още от разговора вижте във видеото 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 11
Иван Митев
преди 5 години
САЩ и Китай понасят щети от работата на техните Централни банки без защита срещу щети от въведената незлатна парична единица. Все още правителствата на САЩ и Китай не зачитат допусканата държавна грешка и техните щети се уголемяват.При двубоят между САЩ и Китай едната държава ще изостане и това ще е тази, при която по-рано настъпят катастрофални щети от допусканата държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още