IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отваря врати за сезонни работници от страни извън ЕС

Целта на мярката е да се облекчи недостигът на работна ръка - проблем, който допълнително се усложнява от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС

15:54 | 06.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архим Ройтерс</em></p>

Снимка: Архим Ройтерс

Обединеното кралство ще разреши на производителите на плодове и зеленчуци да наемат годишно до 2500 сезонни работници от страни извън Европейския съюз в периода 2019-2020 година, предаде БТА.

Целта на мярката е да се облекчи недостигът на работна ръка - проблем, който допълнително се усложнява от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Тези работници ще получават шестмесечни визи. Производителите на плодове и зеленчуци настояват отдавна за такава мярка заради спада на броя на сезонните работници от други страни членки на общността, повечето от които идват от Румъния и България.

Пилотният проект ще започне през пролетта на 2019 г. и ще продължи до края на декември 2020 година, когато приключва преходният период след Brexit. Обединеното кралство се очаква да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

С намаляването на безработицата в Румъния и България броят на желаещите да емигрират на острова намаля. Това явление придоби още по-големи размери заради Брекзит на фона на административната несигурност, страха от ксенофобски атаки и понижаването на курса на британската лира, което прави заплатите във Великобритания по-слабо привлекателни, отбеляза БТА.

Този сектор от селското стопанство изчислява, че са му необходими годишно над 80 000 сезонни работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още