IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с понижения заради опасенията за търговска война

Брекзит продължава да тревожи инвеститорите

19:44 | 06.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха четвъртъка с понижения във връзка с продължаващите опасения за възможни нови митнически тарфи от страна на САЩ спрямо Китай, информира CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 продължи загубите и приключи сесията на червена територия с минус 0,59%.

Акциите на производители на основни ресурси допринесоха за понижение от 1,82%, докато търговците продължиха да се тревожат от възможността за търговска война между двете най-големи икономики в света.

Минната компания BHP Billiton и производителят на мед Aurubis се представиха най-зле в сектора, и двете със спад около 5%.

Подобна бе ситуацията и в технологичния сектор. 

Френският инженерен консултант Altran беше сред отбелязалите най-големи загуби в своя сектор, след като оповести за първото полугодие загуба на свободен паричен поток от 225 млн. евро, значително повече спрямо отчетената загуба от 14 млн. евро миналата година. Акциите му се спуснаха надолу с 8,07%.

Британската инженерингова компания Weir Group се представи най-зле на Стария континент със срив от 8,623%, след като докладва за отслабено търсене на оборудване.

Френският авиационен производител Safran SA оглави списъка на печелившите с ръст от 6,37% след като оповести значителни приходи за първото полугодие.

Енергийните доставчици също дадоха своя принос. Това последва новината, че енергийният регулатор на Великобритания Ofgem установи пределна цена на тока, което ще спести 1,29 млрд. евро на потребителите. Енергийният доставчик Centrica беше сред представителите се най-добре в Европа с ръст от  4,986%.

В корпоративния сектор втората по големите банка в Термания Commerzbank ще бъде заменена в престижния клуб DAX от финтех компанията Wirecard, считано от 24 септември.

Брекзит продължава да създава опасения след коментарите от страна на Германия за евентулно излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

CNBC-EU CNBC-EU

Източник: CNBC

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Чукча писател, не читател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още